Ympäristö

Ensi yönä riittäisi tähdenlentoja, mutta pilvet saattavat estää niiden näkymisen

Parhaiten tähdenlennot näkyvät maaseudulla, sillä kaupunkien valosaaste haittaa taivaan tarkkailua.
Arto Komulainen

Ensi yönä kannattaa suunnata katseensa taivaalle, sillä silloin voi nähdä selkeällä säällä taivaan täydeltä tähdenlentoja, kun kvadrantidien tähdenlentoparvi kohtaa Maan kiertoradan.

Tähdenlentoparvi koostuu komeetan tai asteroidin jättämistä pöly- ja kivivanoista, joissa osa osasista voi olla todella pieniä. Niistä muodostuu tähdenlentoja sen takia, että ne iskeytyvät Maan kiertoradalle erittäin kovalla nopeudella, mikä saa ne kuumenemaan ja näkymään kirkkaina valoina taivaalla.Tähdenlennot alkavat näkyä heti puolenyön jälkeen. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo verkkosivuillaan, että eniten tähdenlentoja näkyy huomisen aamuyön tunteina.

Parhaiten tähdenlennot näkyvät maaseudulla, sillä kaupunkien valosaaste haittaa taivaan tarkkailua. Ennakkoon on arvioitu, että kvadrantidien aktiivisuus on 120, Tämä tarkoittaa sitä määrää tähdenlentoja, jonka voi nähdä tunnin aikana.

Vuonna 2014 tähdenlentojen aktiivisuus oli 300, mutta joskus on jääty alle sadankin.Suurimman esteen kvadrantidien näkemiseen muodostaa ensi yönä sää, sillä pilvipeite peittää taivaan liki koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan puolenyön tietämillä selkeää olisi lähinnä aivan itärajan tuntumassa, Ilomantsin ja Lappeenrannan itäpuolella. Toinen mahdollinen selkeä paikka olisi Meri-Lapissa: Torniojokilaaksossa ja Pellossa.

"Kun sitten mennään lähemmäs aamuneljää, taivas näyttäisi vähitellen selkenevän Pohjanmaalla, mutta toisaalta Lapissa pilvistyy", ennakoi päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

"Toki pilvisyydessä voi olla ajoittain aukkoja, sitähän ei pysty varmuudella sanomaan, mutta pääsääntöisesti näyttää nyt tähdenlentojen tarkkailu aika huonolta", Hoppula jatkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ensi yönä kannattaa katsoa taivaalle, jos vain pilvet väistyvät: Tähdenlennot parhaimmillaan

Lauantain auringonpimennys suosii tähdenlentojen tiiraajia

Viikonloppuna taivaalla leiskuu – tähdenlentoja jopa useita kymmeniä tunnissa