Ympäristö

Ympäristöministeri: Rakentamisessa pitää kohdistaa huomio elinkaaren päästöihin

Pehmeälle maalle rakennettaessa rakennuksen hiilijalanjälki voi paisua yllättävän suureksi.
Hanna Linnove
Vetiselle maalle rakennettaessa rakennuksen hiilijalanjälki voi kasvaa isoksi, kun pohjaa joudutaan paaluttamaan ja tukemaan.

Rakentamisen ympäristövaikutusten tarkastelussa on keskitytty perinteisesti energiatehokkuuteen. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi huomio on kiinnitettävä rakennuksen elinkaareen. Asian tärkeyttä painotti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Kuntarahoituksen järjestämässä Rakentamisesta ilmastokriisin ratkaisija -tilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.

Elinkaaritarkastelu lähtee siitä, millaisia maita kannattaa kaavoittaa ja rakentaa. Tiilikaisen mukaan rakennuksen hiilijalanjälki voi kasvaa jopa 50 prosenttia, jos pehmeitä maita joudutaan paaluttamaan.

Julkisessa rakentamisessa hankintalaki mahdollistaa ympäristöystävälliset valinnat, kunhan ne vain kirjataan kilpailutuksen kriteereihin. Ministerin mielestä rakennushankkeita ei pitäisi kilpailuttaa pelkkien kustannusten perusteella.

Elinkaariajattelun hengessä betonia, terästä, muovia ja alumiinia tulisi korvata puulla ja kierrätysmateriaaleilla.

Erityisasiantuntija Matti Kuittinen ympäristöministeriöstä totesi, että fossiilisten rakennusmateriaalien valmistuksesta koituu maailmanlaajuisesti niin suuret kasvihuonekaasupäästöt, että ne yksistään jo uhkaavat romuttaa globaalit tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta toivoo, että rakennuttajille tulee velvollisuus ilmoittaa ostajalle rakennuksen hiilijalanjäljen suuruus.

Seminaarin puheenvuoroissa nousi esiin, että elinkaariarviointia varten on varmistettava, että rakennusten hiilijalanjäljen laskennassa sovelletaan yhtenäisiä laskentaperusteita.

Lue lisää