Ympäristö

Talitiainen pyrähti jälleen Pihabongauksen ykköslinnuksi – varikset, harakat ja fasaanit vähissä

Viikonloppuna tehtiin havaintoja yli 12 000 pihalla. Pihoilta bongattiin 93 eri lintulajia.
Markku Vuorikari
Keltarintainen talitiainen on pihojemme vakiovieras.

Viikonlopun Pihabongauksen runsaimmat lintulajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen, kertoo BirdLife Pihabongauksen alustavista tuloksista.

Iloinen uutinen on, että pikkuvarpusia ja pyrstötiaisia nähtiin viime vuosia enemmän. BirdLifen mukaan viime kesän sää suosi pikkuvarpusen pesintöjä. Pyrstötiaisia puolestaan oli paljon syysmuuton takia, joka toi Venäjällä syntyneitä lintuja Suomeen.

Tavallista vähemmän nähtiin muun muassa marjalintuja, kuten tilhiä, koska pihlajanmarjoja ei enää ole paljoa tarjolla. Variksia, harakoita ja fasaaneja oli vähiten Pihabongauksen historiassa.

Pikkutikkoja havaittiin ennätyksellisen vähän. Vastaavasti harmaapäätikan runsaus oli yli kaksinkertainen vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Pihabongauksen tulokset perustuvat noin 12 000 pihan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa on toistaiseksi ilmoitettu 93 lintulajia ja noin 450 000 lintuyksilöä.

Havaintoja voi ilmoittaa perjantaihin 1.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tuloksia päivitetään jatkuvasti BirdLifen verkkosivuille. Lopulliset yhteenvedot julkaistaan helmikuun aikana.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla kerätään tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.

Lue lisää

Tilhet eivät toikkaroikaan huppelissa

Havainnot tästä pitkäpyrstöstä kolminkertaistuivat – katso, mitä lintuja suomalaiset bongasivat pihoiltaan

Bongaa tintti ja auta keräämään tietoa talvisesta linnustosta

Pihoista bongattiin yli 90 talvilintulajia