Ympäristö

Paimenviikkojen suosio jatkoi kasvuaan – kohteisiin haettiin tänä vuonna yli 11 000 kertaa

Eniten hakijoita kiinnostivat Lapin ja Kolin kohteet, kun taas uuteen Perämeren kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten.
Lari Lievonen
Paimenviikkojen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinnebiotooppien hoito ja monimuotoisuuden ylläpito, sillä lampaat ja lehmät ovat parhaita suojelualueiden perinnemaisemien hoitajia.

Metsähallituksen paimenviikkojen kohteisiin haettiin tänä vuonna yhteensä lähes 11 700 kertaa, kun viime vuonna vastaava luku oli noin 8 500. Keskitetyssä haussa oli jaossa yhteensä 174 paimenviikkoa 14 eri kohteessa.

Eniten hakijoita kiinnostivat Lapin ja Kolin kohteet, kun taas uuteen Perämeren kohteeseen, johon ilmoitettiin säävaraus, hakijoita oli vähiten. Paimenviikot arvotaan kiinnostuneiden kesken ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun aikana.

Paimenviikkojen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinnebiotooppien hoito ja monimuotoisuuden ylläpito, sillä lampaat ja lehmät ovat parhaita suojelualueiden perinnemaisemien hoitajia. Laiduntajat pitävät perinnemaisemat avoimina ja turvaavat niillä esiintyvien lajien elinympäristöjä.

Paimenviikkojen konseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Bonuksena tulevat eläimet, joista vastuu säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla. Jokainen paimen ohjeistetaan viikon alussa eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen ja paimenella on mahdollisuus pyytää apua paimentehtävässään yhteyshenkilöltä.

Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Kesäisen paimenviikon viettäminen Lapin erämaisissa tunnelmissa, historiallisilla kohteilla kiinnostaa monia. Perinteisesti talvimatkailuun profiloituneen Lapin kesäaikainen lumo yöttömine öineen ja kauniine tunturiluontoineen on monen mielestä houkutteleva vaihtoehto kesän elämyslomalle.

Myös viime vuoden haussa kolmannes hakijoista haki mukaan Lapin kohteisiin. Tänä vuonna kansallismaisemastaan tuttu Koli kauniine retkeily- ja vaellusreitteineen on ollut erityisesti suosittu paimenten keskuudessa. Lisäksi tänä vuonna haussa oli mukana kaksi uutta saarikohdetta: Oulujärven Ärjänsaari sekä Perämeren kansallispuiston Pensaskari.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kolin jäätie lyhentää vuonislahtelaisten kauppamatkaa kymmenillä kilometreillä

Suomen toinen luontotyyppien uhanalaisuusarviointi julkaistiin: Perinnebiotoopit ovat uhanalaisimpia – kallioilla ja tuntureilla paras tilanne

Suurpeto tappoi Kolin kansallispuistossa luonnonhoitotöissä olleita lampaita