Yhdysvaltojen Keskilänsi hytisee vaarallisen kovissa pakkasissa - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Yhdysvaltojen Keskilänsi hytisee vaarallisen kovissa pakkasissa

Pakkanen saattaa muun muassa Chicagossa kiristyä kaikkien aikojen kovimpiin lukemiin, eli alle 32 pakkasasteen.
LEHTIKUVA/AFP
Chicagoa koetteli myös lumimyrsky aiemmin tammikuussa.

Yhdysvaltojen Keskilännessä varaudutaan tänään vaarallisen koviin pakkasiin. Kansallisen ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa voi olla jopa 40 asteen pakkasia alueella, joka kattaa 12 osavaltiota. Pakkanen saattaa muun muassa Chicagossa kiristyä kaikkien aikojen kovimpiin lukemiin, eli alle 32 pakkasasteen. Kovat tuulet tekevät kylmyyden vielä purevammaksi.

"Äärimmäinen kylmyys voi aiheuttaa paleltumia muutamassa minuutissa, ilmatieteen laitos varoitti."

Monet yritykset ovat määränneet työntekijänsä jäämään kotiin, lukuisia kouluja on suljettu ja satoja lentoja peruttu. Yhdysvaltojen posti, joka perinteisesti vakuuttaa toimittavansa postin perille sääoloista riippumatta, on keskeyttänyt toimitukset Iowassa pakkasen takia.

Tulipalopakkaset ovat seurausta kylmän ilman rintamasta, joka on irronnut napa-aluetta kiertävästä polaaripyörteestä.

Illinoisissa, Michiganissa ja Wisconsinissa viranomaiset ovat tarttuneet hätätoimiin kylmyyden takia. Chicagossa avattiin 160 lämmittelykeskusta ja Minneapolisissa annettiin ihmisille lupa jäädä busseihin ja juniin lämmittelemään.

"Olosuhteet ja kylmyys ovat hengelle vaarallisia", sanoi Chicagon pormestari Rahm Emanuel.

Minneapolisissa paikallinen asukas sai puhelimensa sääsovellukseen ilmoituksen 45 asteen kylmyydestä ja kävi ulkona kokeilemassa, miltä sellainen tuntuu. Kaksi minuutti riitti.

"Tuntui, että nenä irtoaa", hän raportoi.

Yhdysvaltojen koillisosassa ja etelässä tuprutti saman sääilmiön seurauksena lunta. Washingtonissa ryhdyttiin hätätoimiin kodittomien auttamiseksi.

Äärimmäiset sääilmiöt ovat ilmastotutkijoiden mukaan seurausta ilmastonmuutoksesta ja monet arvioivat, että polaaripyörteestä irtoava kylmä ilma liikkuu helpommin etelään juuri siksi, että Pohjoisnavalla on normaalia lämpimämpää.

Ilmastonmuutoksen kiistäjänä tunnettu presidentti Donald Trump tviittasi poikkeuksellisesta säästä.

"Mitä hittoa tapahtuu ilmastonmuutokselle? Tule äkkiä takaisin, me tarvitsemme sinua", presidentti kirjoitti.

Presidentti sai vastauksen NOAAlta, eli kansalliselta sää- ja valtamerentutkimusorganisaatiolta, joka tviittasi linkin artikkeliin otsikolla "Talvimyrskyt eivät todista, ettei ilmasto lämpene".

Lue lisää

Presidentti Niinistö ei usko, että Trump saa haluamaansa Avoin taivas -sopimuksesta vetäytymällä – asevalvonta pysyy ykkösaiheena Suomen linjalle kansainvälisessä politiikassa

Trump uhkaa lakkauttaa WHO:n rahoituksen pysyvästi, paljasti käyttävänsä malarialääkettä koronatartunnan ennalta ehkäisyyn – asiantuntijat varoittavat lääkkeestä

Professorikopla tunnusti syntinsä

Lauhtuvat talvet vaativat metsänomistajalta yhä enemmän tarkkuutta korjuuvaurioiden ehkäisemiseksi