Ympäristö

Tunnetut talviurheilijat sijoittavat soiden ennallistamiseen säilyttääkseen lumiset talvet

Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin mukaan ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan hilliten ilmastonmuutosta.
Pekka Fali
Talviurheilijoilla on huoli ilmaston lämpenemisestä ja lumisten talvien vähenemisestä.

Tunnetut talviurheilijat, kuten lumilautailija Enni Rukajärvi ja maastohiihtäjä Martti Jylhä, ovat päättäneet sijoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin kautta soiden ennallistamiseen. Suot ovat tärkeä hiilivarasto auttaen kamppailussa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Rukajärvi ja Jylhä toimivat myös Protect Our Winters (suomeksi suojellaan talviamme) POW Finland -ilmastojärjestön lähettiläinä.

"Ilmastonmuutos uhkaa talviurheilumahdollisuuksia. Monet talviurheilulle suotuisat pohjoiset ja vuoristoiset alueet lämpenevät tuplavauhtia globaaliin keskiarvoon verrattuna. Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, lyhenevät talvet entisestään ja lunta saa etsiä aina pohjoisemmasta ja korkeammalta”, kertoo POW-ilmastojärjestön puheenjohtaja Niklas Kaskeala Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Tunnettujen lähettiläiden avulla talvensuojeluliike innostaa ilmastotekoihin arjessa ja luonnossa.

”Olen jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota ruokavaliooni ja muuttanut sitä ilmastoystävälliseksi. Lisäksi käytän kotona uusiutuvaa energiaa ja suosin uusiutuvalla energialla pyöriviä hiihtokeskuksia. Hiljattain vaihdoin sähköautoon. Hiilipörssiin sijoittamisella haluan ottaa lisäaskeleen edistääkseni hiilen pitämistä pois ilmakehästä”, sanoo Hiilipörssiin sijoituksen tehnyt lumilautailija Enni Rukajärvi.

Myös maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä haluaa antaa panoksensa soiden ennallistamiseen sekä hiilivarastojen suojeluun ja kasvattamiseen.

”Olen jo vähentänyt merkittävästi lentomatkustusta ja kuljen pääsääntöisesti kaikki kotimaan matkat maata pitkin. Sijoittamalla Hiilipörssiin pystyn auttamaan hiilen poistamista ilmakehästä pitkällä aikavälillä”, Jylhä kertoo.

Suot sitovat hiiltä keskimäärin 240–300 kiloa (hiilidioksidiksi muutettuna 890–1 110 kiloa) hehtaaria kohden vuodessa. Ojitetut suot puolestaan vuotavat hiiltä noin 1 500 kiloa (hiilidioksidina 5 550 kiloa) hehtaaria kohden vuodessa. Luvut perustuvat Hiilipörssin laskelmiin.

Tyypillisesti ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan, ja palauttaa hiilensidonnan turpeeseen, joten vaikutukset voidaan laskea yhteen.

”Hiilipörssi ei ole lupa kuluttamiseen, eikä tuhlailevaan ja ilmastoa kuormittavaan elämäntapaan. Hiilipörssi on tarpeellinen lisä muiden ilmastotoimien ohella ja lisäksi portti hiilineutraaliin tai jopa -positiiviseen elämäntapaan”, sanoo Hiilipörssin koordinaattori Heikki Susiluoma.

Kymmenen Protect Our Winters Finlandin lähettilästä on päättänyt sijoittaa Hiilipörssiin. Lisäksi järjestö tukee rahallisesti lähettiläidensä sijoituksia sekä sijoittaa yhdistyksenä itsekin Hiilipörssiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomiko talviurheilun hännänhuippu? Pilkkimestaruuksissa juhlittiin kultamitaleita

Metsätilat hyötyisivät hiilipörssistä

Ilmastoahdistus motivoi lahjoittajia, Hiilipörssi sai salama-alun: Pulaa on nyt suosta, ei rahasta