Ympäristö

Myräkkä rantautuu Suomeen puolilta öin, luvassa jopa 20 senttiä lunta – maanantaina maahan puskee uusi rintama

Puihin on luvassa tykkyä ja katoille lumikuormaa. Sähkökatkoja enteillään osaan maata.
Eniten lunta on luvassa yön ja aamun aikana etelään. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Laaja lumisadealue rantautuu maan lounaisosiin puolenyön aikaan, kertoo Ilmatieteen laitos.

"Joskus aamulla kuuden maissa se on suunnilleen Lappeenranta–Tampere–Pori-linjalla", kertoo rintaman etenemisestä päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Aamupäivällä sateet alkavat olla etelässä ohi, ja viimeiset sateet voivat tulla vedensekaisena lumena.

"Puolenpäivän tienoilla se on jossain Joensuu–Kuopio-Kalajoki-linjalla, ja siitä se pikku hiljaa vyöryy pohjoiseen päin."

Maanantain vastaisena yönä myräkkä saavuttanee Kainuun ja Etelä-Lapin ja alkaa heiketä.

Eniten lunta on luvassa yön ja aamun aikana etelään, jopa 20 senttiä. Länsi-Suomeen ennustetaan samoin 10–20 senttiä. Meteorologi Valta arvioi Salpausselkiin kuuluvan Lohjanharjun keräävän suurimman lumimassan ja pääkaupunkiseudulla satanee runsaimmin Nurmijärvelle ja Pohjois-Espooseen.

Maan itäosiin tullee 5–12 senttiä ja Kainuun tienoille 5 senttiä.

"Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän se on pulverimaista", Valta kuvailee.

Lumi pöllyää ja kinostuu ja tuuli on kohtalaisen navakkaa, mutta ei nouse vaarallisen voimakkaaksi.

Lumentulo ei suinkaan lopu tähän.

"Toinen matalapaine on syvenemässä Suomen eteläpuolella, ja näyttäisi, että maanantaina päivällä se menisi Itä-Suomea kohden."

Itään voi tulla toisessa myräkässä jopa 20 senttiä lisää lunta. Toisen myräkän kulku on kuitenkin vielä epävarmaa. Sateet osuvat kuitenkin todennäköisesti Kaakkois-ja Itä-Suomeen.

Erityisesti huomenna kannattaa etelässä olla tarkkana katoilta putoavan lumen varalta. Nollakelissä lumi kastuu ja tulee raskaammaksi ja voi lähteä liikkeelle. Plusasteita on luvassa lähinnä etelärannikon tuntumaan. Etenkin kerrostalon katolta putoava raskas lumi on riski jalankulkijoile.

Omakotitalojen katot kestävät usein hyvin, mutta hallien katot huonommin.

Lumipyryn aikaan ei kannata mennä metsään jossa on tykkylumisia puita, Valta muistuttaa. Jo valmiiksi lumen alla taipuneet oksat voivat yllättäen katketa.

Kasvavan lumikuorman odotetaan aiheuttavan sähkökatkoja, kun puut painuvat ja katkeavat sähköverkkojen päälle.

Sähköverkkoyhtö Elenia ennakoi vikoja sähköverkkoon sunnuntain ja maanantain aikana erityisesti Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Sähkökatkot kestävät olosuhteiden takia todennäköisesti useita tunteja.

Etelässä ja lännessä pakkasta on tänään enimmäkseen kahden ja kymmenen asteen välillä, idässä ja pohjoisessa mittari painuu 15 ja 30 pakkasasteen välille.

Ajokeli on tänään huono Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Sunnuntaina on jo vaarallisen ajokelin varoitukset etelästä Keski-Suomeen ja Keski-Pohjanmaalle asti sekä Etelä-Lappiin asti mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitukset.

VR on harventanut lumitöiden takia N-junaliikenteen vuoroja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lumi kaataa puita ja katkoo sähköjä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla

Kevätmuuton aikaan sähköjohtoihin törmäävät linnut aiheuttavat sähkökatkoja – katkoja yritetään torjua lintulipuilla ja huomiopalloilla

Pimeät pirtit