Ympäristö

Lumisadealue vyöryy nyt pohjoiseen, Etelä- ja Keski-Suomessa vaarallinen ajokeli

Talvi on ollut varsinkin etelässä tavanomaista lumisempi.
Laaja lumipyryalue kulkee yön ja sunnuntain aikana maan yli pohjoiseen. Uutta lunta kertyy laajalti 10–20 senttiä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomeen yöllä saapunut lumisadealue vyöryy pohjoista kohti, ja sateet alkavat olla ohi maan etelä- ja lounaisosissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

"Lumisadealue liikkuu Vaasa–Varkaus–Imatra-korkeudella hitaasti pohjoiseen", kertoi meteorologi Hannu Valta puoli kymmenen aikaan aamulla.

Ajokeli on erittäin huono runsaan lumisateen vuoksi Etelä- ja Keski-Suomessa aina Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolelle asti. Ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa ja Lapin eteläosissa.

Suurimpia lumikertymiä Valta ennustaa maan länsiosiin, Keski-Suomeen, Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Pohjanmaalle.

Kuten aiemmin ennustettiin, enimmillään tullee 20 senttiä lunta. Aamun ennätys syntyi Jomalassa Ahvenanmaalla, jonne satoi yön aikana 11 senttiä. Voimakas tuuli tosin kinostaa lunta korkeammiksi kasoiksi.

Iltayöstä lumisateet saavuttavat Oulun, Kajaanin ja Kuhmon ja heikkenevät pohjoiseen päin liikkuessaan.

Näin suuri lumipyry tulee kerran, pari vuodessa, arvioi Valta. Talvi on ollut ylipäätään varsinkin etelässä tavanomaista lumisempi. Sateita on ollut tavanomaista enemmän, ja kaikki on tullut lumena.

Vastaavaa on koettu viimeksi vuonna 2014 Etelä-Suomessa.

Helsinki–Vantaan mittausasemalla mitattiin tänä aamuna 53 sentin lumensyvyys. Viimeksi helmikuussa lunta on ollut enemmän 11. helmikuuta 2014.

Viime talvi oli puolestaan erittäin luminen maan itäosissa. Pohjoisessa on taas tänä talvena ollut keskimääräistä vähemmän lunta.

Huomiseksi Itä-Suomeen aiemmin ennustettu toinen lumirintama näyttäisi nyt pyyhältävän itärajan yli, joskin sateet saattavat viistää hieman Suomen puolelta. Huomenna Pohjois-Suomessa satelee vielä heikonlaisesti, etelässä on poutaa.

Huomenna etelässä lämpötilat liikkuvat keskimäärin 2–6 miinusasteessa, plussan puolellekin voidaan mennä. Keskiosissa lämpötilat ovat samankaltaisia, pohjoiseen ennustetaan 7–15 miinusasetetta ja Pohjois-Lapissa voi olla yli 20 astetta pakkasta.

Tiistaina lunta tulee taas, mutta vähemmän kuin tänä viikonloppuna.

"Kertymät näyttävät olevan 5–10 senttiä tiistaina."

Etelässä lumi voi tulla räntänä.

Finavia on kehottanut lentomatkustajia varautumaan lumipyryn aiheuttamiin viivästyksiin. Finavian verkkosivujen mukaan muutama sunnuntaina Helsinki–Vantaalta lähtevä lento on peruttu.

VR on varautunut myräkkään lisäämällä työntekijöitä operaatiokeskukseen, joka vastaa häiriötilanteista. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä N-junien vuoroja on sunnuntaina karsittu.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin kello kymmenen aamulla sähköttömiä asiakkaita oli vajaat 4 000.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raju ennuste: Tiistaina lunta voi tulla jopa useita senttejä

Autoilijoita varoitetaan tänään vaarallisesta ajokelistä

Lumipyry ja kylmenevä sää vaikeuttavat liikennettä tänään