Ympäristö

Seitsemän kuntaa uhkaa muuttua elinkelvottomaksi Ruotsissa – HS: syynä hyttysinvaasio

Ruotsin luonnonsuojeluvirasto pitää hyttysten helikopteritorjuntoja alueella tarpeellisina, mutta sillä ei ole niihin enää varaa.
Pekka Fali
Hyttysistä kärsivät Ruotsissa pahimmin lapset, nuoret ja nuoret aikuiset.

HS:n mukaan seitsemän kunnan alue Keski-Ruotsissa uhkaa muuttua tulevana kesänä lähes elinkelvottomaksi hyttysten vuoksi. Näin pelkää hyttystutkija ja hyttysten helikopteritorjuntaa hoitavan yrityksen perustaja Jan Lundström.

”Se on pahimmillaan niin tuskallista, että sitä on vaikea edes kuvata”, Lundström sanoo HS:lle.

Myös Ruotsin luonnonsuojeluvirasto pitää hyttysten helikopteritorjuntoja alueella tarpeellisina, mutta sillä ei ole niihin enää varaa.

”Hyttysinvaasio uhkaa, kun torjuntatuet jäävät saamatta”, paikallisradio P4 otsikoi tiistaina.

Alue sijaitsee Keski-Ruotsissa Daljoen yläjuoksulla, ja siellä asuu noin 25 000 ihmistä.

Seudun viheliäiset hyttysolosuhteet ovat olleet koko Ruotsin tiedossa 2000-luvun alusta alkaen. Silloin paha hyttyskesä ajoi asukkaat hulluuden partaalle ja poliitikot päättivät helikopterista käsin tehtävistä hyttystorjunnoista.

Alueella esiintyvä hyttyslaji, jota ei Lundströmin mukaan Suomessa juuri tavata, on poikkeuksellisen nopea lisääntyjä ja ärhäkkä pistäjä.

”Ne ovat aggressiivisia eivätkä mieti yhtään. Laskeutuvat iholle ja pistävät saman tien.”

Suuri osa Suomen hyttysistä tuottaa kesässä vain yhden uuden sukupolven. Daljoen alueen hyttyset voivat hyvinkin lisääntyä kesän aikana kolme kertaa.

Lundströmin mukaan hyttysistä kärsivät pahimmin lapset, nuoret ja nuoret aikuiset. Alueen vanhimmilla asukkailla on kehittynyt parempi immuniteetti, minkä ansiosta pistokset eivät turpoa yhtä pahasti kuin lapsilla.

Lue alkuperäinen Helsingin Sanomien uutinen: ”Hyttysinvaasio” uhkaa seitsemän kunnan alueella Ruotsissa – ”Niitä tulee päin kasvoja kuin hiekkamyrskyssä”

Lue lisää