Ympäristö

44 000 ihmisen kysely osoittaa: Ilmastosta kannetaan eniten huolta Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa

European Social Survey -aineistossa selvitettiin 23 Euroopan maan kansalaisten energia- ja ilmastoasenteita.
Jaana Kankaanpää
Kyselytutkimuksen tuloksia analysoineet tutkijat olettivat, että ilmastohuoli olisi suurta Pohjoismaissa. Silti esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä on suunnilleen samanlainen kansalaisten huoliprofiili.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan ilmastohuoli on suurinta Etelä-Euroopan maissa kuten Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa. Pienintä ilmastohuoli on sen sijaan itäisessä Euroopassa, kuten Tshekissä, Virossa, Venäjällä, Puolassa ja Liettuassa.

European Social Survey -aineistossa selvitettiin 23 Euroopan maan kansalaisten energia- ja ilmastoasenteita. Vaikka maakohtaisia ilmastogallupeja onkin tehty runsaasti, tuore kysely on ensimmäinen laaja eurooppalainen ilmastokysely. Vuosina 2016–2017 kerätyssä aineistossa oli yhteensä noin 44 000 vastaajaa.

Tampereen yliopiston ympäristöpolitiikan professori Pekka Jokinen pitää yliopiston verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa yhtenä mahdollisena selityksenä sitä, että juuri Etelä-Euroopan maissa kuivuus ja metsäpalot ovat haitanneet arkielämää.

Kyselytutkimuksen tuloksia analysoineet tutkijat olettivat, että ilmastohuoli olisi suurta Pohjoismaissa. Kyselytulosten mukaan silti esimerkiksi Ruotsissa ja Venäjällä on suunnilleen samanlainen kansalaisten huoliprofiili.

Tutkimuksesta selviää, että ilmastonmuutos tunnustetaan, mutta sen torjuntakeinoista ollaan erimielisiä. Hyvinvointivaltioissa, joissa valtion rooli on perinteisesti ollut vahva, veronkorotukset hyväksytään helpommin kuin muualla Euroopassa. Kriittisimmin veronkorotuksiin suhtautuvat entisen Itä-Euroopan kansalaiset.

Toisaalta myös korkea bruttokansantuote, tulonjaon tasaisuus sekä vahva poliittinen luottamus ovat kaikki tekijöitä, joilla on positiivinen yhteys suopeudelle ilmastopoliittisia toimia kohtaan.

Kyselystä tehtyyn tutkimusraporttiin voit tutustua tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Syötkö säännöllisesti lakritsia? Se nostaa verenpainettasi ja vaikutus voi kestää viikkoja

Fazer selvitti suomalaisten lounasruokasuosikit: Kotiruokien suosio kasvussa, pitsan ja tortillojen tähti laskussa

Kysely: Hybridiautot nousseet bensiiniautojen haastajaksi, dieselin valitsisi enää muutama prosentti suomalaisista