Ympäristö

Karu tutkija-arvio: Hyönteiset häviävät maapallolta nykyvauhdilla kokonaan 100 vuodessa

Suurin syyllinen hyönteiskatoon on tutkijoiden mukaan tehomaatalous ja torjunta-aineiden käyttö.
Antti Koli
Tuoreen tutkija-arvion mukaan hyönteiset häviävät nykyvauhdilla maapallolta sadassa vuodessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan hyönteiset häviävät nykytahdilla maapallolta kokonaan 100 vuoden kuluessa.

Samassa tutkimuksessa todetaan myös, että 40 prosenttia hyönteislajeista vähenee. Hyönteisten tilanteesta vielä karumman tekee se, että ne vähenevät maapallolta kahdeksan kertaa nisäkkäitä, lintuja ja matelijoita nopeammin. Hyönteiset vähenevät 2,5 prosentin vuosivauhdilla.

Tutkimuksesta kirjoittaneen The Guardianin mukaan ruuantuotannon tapoja pitää muuttaa, jotta hyönteiskato vältetään. Analyysissaan tutkijat toteavat, että hyönteiskadon pääsyy on tehomaatalous. Tarkemmin sanottuna tutkijoiden syyttävä sormi osoittaa kohti torjunta-aineita. Toisaalta hyönteiskatoon vaikuttavat myös esimerkiksi kaupungistuminen sekä ilmastonmuutos.

Australialaisessa Sydneyn yliopistossa tutkimuksen teossa mukana ollut Francisco Sánchez-Bayo toteaa The Guardianin haastattelussa, että mikäli hyönteiskatoa ei saada pysäytettyä, seuraukset ovat katastrofaalisia niin planeettamme ekosysteemeille kuin myös ihmisen selviytymiselle.

Vaikka 2,5 prosentin hyönteisten väheneminen vuodessa ei nopeasti ajateltuna kuulosta suurelta, Sánchez-Bayo kuvailee lukua järkyttäväksi. Hän huomauttaa, että 10 vuodessa tuo tarkoittaa, että neljännes hyönteisistä katoaa. 100 vuodessa tulos on vieläkin surkeampi, sillä nykyvauhdilla silloin ei olisi olemassa ainuttakaan hyönteislajia.

Ekosysteemeihin hyönteisten häviäminen vaikuttaisi esimerkiksi niin, että hyönteisiä syövien lintujen ja kalojen ravinto ehtyy.

Lue lisää:

Suomalaistutkija hyönteisten katoamisesta sadassa vuodessa: "Se on ehkä vähän yliampuvaa"

Suomen Luonto: Hyönteiskatoa liioiteltiin uutisoinnissa: "Sama kuin ihmislajin selviämistä ennustettaisiin tutkimalla kuolemansairaita potilaita"

Tutkimus on julkaistu Biological Conservation -tiedelehdessä.

The Guardian: Plummeting insect numbers 'threaten collapse of nature'

Lue lisää