Ympäristö

Syke: Suomenlahden happitilanne on harvinaisen huono

Myös Selkämeren syvänteiden happitilanne on heikentynyt, ja Suomenlahden syvissä pohjissa esiintyy myös myrkyllistä rikkivetyä.
LEHTIKUVA/HANDOUT
Suomenlahden happitilanne on huono. Tänä talvena Suomenlahdella on havaittu myös sinilevää ensimmäistä kertaa vuosiin talviaikaan.

Suomenlahden happitilanne on harvinaisen huono, sanoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Tilanteeseen vaikuttaa se, että Itämeren pääaltaan happitilanne on heikentynyt vuosien 2014–2016 suolapulssien vaikutusten hiivuttua, mikä heijastuu myös Suomenlahteen.

Myös Selkämeren syvänteiden happitilanne on heikentynyt.

Syken tutkimusalus Aranda teki Itämeren kemiallista ja fysikaalista tilaa selvittävän tutkimusmatkan 22.1.– 1.2.2019. Tutkittavia alueita olivat Suomenlahti, Itämeren pääaltaan pohjoisosa, Saaristomeri ja Selkämeri. Perämerelle alus ei tällä kertaa päässyt Merenkurkun jäätilanteen takia.

"Tutkimusmatkan merkittävin havainto oli Suomenlahden ja Itämeren pääaltaan pohjoisosan syvän vesimassan vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea fosforipitoisuus ja heikko happitilanne", sanoo Syken erikoistutkija Harri Kankaanpää ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Tällä haavaa Suomenlahden syvät pohjat ovat monin paikoin vähähappisia tai täysin hapettomia, ja paikoin esiintyy myös myrkyllistä rikkivetyä.

Näin huono happitilanne on Suomenlahdella kerran tai kaksi kertaa vuosikymmenessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luonnonsuojelujärjestöt vaativat lisärahaa suojeluun – tuoreen arvion mukaan joka toinen luontotyyppi on uhanalainen

Sinileväkesä takana – helteiden myötä merialueilla oli poikkeuksellisen runsaita sinileväkukintoja

HS: Venäjä suojeli kertaheitolla yli kymmenen miljoonaa hehtaaria luontoa