Ympäristö

Kaupungissa on mahdollista asua vihreästi – kerrostalo tuottaa energiaa Tampereella

Tamperelainen kerrostalo hyödyntää aurinkoenergiaa ja ottaa lämpöä talteen maasta, poistoilmasta sekä jätevedestä.
Katja Lamminen
Pertti Vesterinen esittelee kerrostalon kellarissa sijaitsevia energiaratkaisuja.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vesterinen taputtelee mustan, miehenkorkuisen pömpelin kylkeä. Toistaiseksi kerrostaloissa harvinainen laite on valjastettu Asunto-osakeyhtiö Pohjolankatu 18–20:ssä ottamaan talteen lämpöä asukkaiden jätevesistä. Ratkaisu on uusin tulokas Suomen vihreimmän kerrostalon energiaremontissa.

Tamperelainen taloyhtiö, jossa on 54 asuntoa ja yksi liikehuoneisto, on leikannut hiilijalanjälkeään 94 prosentilla vuodesta 2010.

Välillä pelkästään uusiutuvaa energiaa käyttävä kerrostalo jopa myy tuottamaansa lähilämpöä Tampereen sähkölaitokselle.

Investoinnit katolla sijaitseviin aurinkokeräimiin, maalämpöön, lämmön talteenottoon poistoilmasta ja jätevedestä sekä huoneistokohtaiseen viilennykseen on tehty vuosina 2014–2017. Yhteishinnaksi kertyi noin 650 000 euroa. Urakkaan saatiin EU-tukea runsaat 200 000 euroa.

Esimerkiksi lämmön talteenotto poistoilmasta maksoi itsensä takaisin alle neljässä vuodessa. Remontin myötä asumiskustannukset ovat laskeneet tuntuvasti. Asuinneliökohtainen yhtiövastike tippui 2,60 eurosta 1,98 euroon, mistä koituu asukkaille vuosittain useiden satojen eurojen suuruinen säästö.

Vesterinen on käynyt useissa tilaisuuksissa esittelemässä palkitun taloyhtiön energiaratkaisuja. Lisäksi Pohjolankadulla on käynyt yli 700 uteliasta tutustumiskäynnillä. Moni lähitaloista onkin vihertynyt suunnannäyttäjän vanavedessä.

Kipinä energiaremonttiin syttyi taloyhtiöille tarkoitetussa Energiaekspertti-koulutuksessa. Jo ennen sitä Vesterinen oli kiinnostunut leikkaamaan asukkaiden asumiskustannuksia, joten puheenjohtajaksi ryhtyessään vuosikymmen sitten hän päätti kilpailuttaa kaikki mahdolliset palvelut siivouksesta, isännöinnistä ja sähköstä alkaen.

Lisäksi Vesterinen jakaa usein asukkaille tietoa keinoista säästää rahaa ja ympäristöä. Esimerkiksi vedenkulutus on vähentynyt 17 prosentilla vakiopaineventtiilien asentamisen ja tiedonjaon myötä. Hän tietää myös kertoa, että yhden celsiusasteen laskeminen huoneiston lämpötilassa säästää viisi prosenttia lämmityskustannuksissa.

Vihreyteen vihkiytynyt Vesterinen tarkkailee päivittäin tietokoneelta, paljonko taloyhtiössä kuluu ja tuotetaan energiaa ja onko järjestelmissä ilmennyt häiriöitä.

”Näitä on mielenkiintoista seurata, kun hiljalleen alkaa ymmärtää, mitä on saatu aikaiseksi.”

Tänä vuonna taloyhtiö myy Vesterisen laskelmien mukaan lämpöä noin 120–150 megawattituntia ja ostaa sitä alle 10 megawattituntia. Muutos on melkoinen siihen nähden, että vuonna 2010 taloyhtiö osti kaukolämpöä 547 megawattituntia.

Miltä näyttäisikään Suomen energiasektori, jos kaikki maamme 87 000 asunto-osakeyhtiötä toteuttaisi perusteellisen energiaremontin? Vesterinen pohtii, että säästöt nousisivat jopa 1,5 miljardiin euroon, millä olisi jo kansantaloudellistakin merkitystä.

”Kaupungit ovat täynnä energiaa, mutta sitä ei osata ottaa taloudellisesti talteen.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihreiden Haavisto: "Öljylämmityksestä luovuttava vuoteen 2030 mennessä"

Kunnissa pohditaan energiaremontteja käyttömuotoaan muuttaviin kiinteistöihin – Lappeenrannassa entinen palvelukoti hörppää vuodessa 50 000 litraa öljyä

Tutustu netissä maatilojen ilmastotekoihin