Ympäristö

Helsinkiläisravintola halusi tarjota ilmastoystävällistä ruokaa – törmäsi ongelmiin

Tänään päättyvässä Ilmastomenu-tapahtumassa kolmisenkymmentä ravintolaa tarjosi ilmastoystävällisiä lounaita.
Jaana Kankaanpää
Vähäpäästöiset kalat, peruna ja juurekset ovat Ilmastomenu-tapahtuman mukaan ilmaston ystävän valintoja. Tapahtuma loppuu tänään.

Kolmisenkymmentä suomalaista ravintolaa on tällä viikolla tarjonnut ilmastoystävällisiä lounasvaihtoehtoja.

Ilmastomenu-tapahtuma loppuu tänään. Tapahtuman tarkoitus on ollut haastaa suomalaisia ajattelemaan ruuan ilmastovaikutuksia.

Mukana on ollut 26 ravintolaa muun muassa Turussa, Uudessakaupungissa, Tampereella, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla.

Tapahtuman järjestää yhdessä ravintoloiden kanssa Ilmastokahvit-verkosto, jossa on tavallisia ilmastonmuutoksesta huolestuneita ihmisiä.

Ilmastoystävällinen ruoka on tapahtuman sivujen mukaan kasvispainotteista. Vähäpäästöiset kalat, peruna ja juurekset ovat ilmaston ystävän valintoja, riisi, liha (erityisesti naudanliha) ja juusto sen sijaan jäävät vähemmälle.

Myös hävikin vähentäminen on hyvä tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen.

Kalaruokien saaminen lounaslistalle tuotti helsinkiläisravintolalle haasteita. MSC-sertifioitua kalaa oli rajoitetusti saatavilla ja sen hinta usein liian korkea, ravintolamestari Taija Tervo Dylan Milk -ravintolasta kertoo tiedotteessa.

Lounasravintolassa raaka-aineiden hintojen kanssa on oltava tarkkana. Myös kotimaisten kasvisten saatavuus on Tervon mukaan talvella vaikeaa.

“Mutta pienellä pohdinnalla saimme ruokalistallemme hyviä ruokia”, Tervo kiittelee.

“Olisi tärkeää saada ruualle yksinkertainen ilmastosertifikaatti, jonka avulla kuluttajien olisi helppo valita tuotteita niiden ilmastoystävällisyyden perusteella”, ehdotti helmikuun lopussa eduskunnan Kansalaisinfossa järjestettyyn paneelikeskusteluun osallistunut nyhtökaurasta tunnetun Gold&Green Foods -yhtiön markkinointijohtaja Annette Kauppinen tiedotteen mukaan.

Kansanedustajat iloitsivat siitä, että ilmastoystävällisyys herättää positiivista huomiota suomalaisten ravintoloiden keskuudessa.

He nostivat esiin myös lähiruuan merkityksen ilmastoystävällisenä vaihtoehtona.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisten ilmastotekosuosikit listattiin: Pakkausten ja muovituotteiden vähentäminen sekä sähkönkulutuksen leikkaaminen

Tunnetko kotimaiset linnut? Testaa visassa oletko muna, untuvikko vai lintutietäjä!

Peltosirkuilla herkuttelu siirtymässä vihdoin historiaan Ranskassa – kansainvälinen tutkimus vaikutti taustalla