Ympäristö

Koululaiset lakkoilevat ilmaston puolesta: "Ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa"

Seuraava koululakko järjestetään tämän viikon perjantaina 15. maaliskuuta, joka on myös globaali koululaisten ilmastolakkopäivä.
Lari Lievonen
Suomen lukiolaisten liitto toivoo, että lakkoasiasta käydään lukioissa tällä viikolla hyvää ja rakentavaa keskustelua. Liiton mukaan olisi hyvä keskustella siitä, miten yhteiskunta toimii, miten siihen voi vaikuttaa, mikä merkitys on omilla toimilla ja toisaalta poliittisella päätöksenteolla.

Nuorten huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi. Kun vuoden 2008 Nuorisobarometrissa noin 40 prosenttia vastaajista kertoi kokevansa melko tai erittäin paljon epävarmuutta ja turvattomuutta ihmisestä johtuvasta ilmastonmuutoksesta, tänään tiistaina julkaistavan tuoreimman barometrin ennakkotietojen mukaan vastaava luku oli viime vuonna lähes 70 prosenttia.

Viime aikoina tämä huoli on johtanut toimiin, kun nuoret eri puolilla Suomea haluavat ottaa kantaa vahvemman ilmastopolitiikan puolesta lakkoilemalla. Seuraava koululakko järjestetään tämän viikon perjantaina 15. maaliskuuta, joka on myös globaali koululaisten ilmastolakkopäivä. Suomen lukiolaisten liitto (SLL) kannustaa lukiolaisia osallistumaan lakkoon.

SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen muistuttaa, että lain mukaan opiskelijan on osallistuttava opetukseen, ellei hän ole saanut vapautusta.

"Varsinaista lakko-oikeutta opiskelijoilla ei siis ole. Katson kuitenkin, että ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa. Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan”, Pajunen sanoo tiedotteessa.

Lukiolaisten liitto toivoo, että lakkoasiasta käydään lukioissa tällä viikolla hyvää ja rakentavaa keskustelua. Liiton mukaan olisi hyvä keskustella siitä, miten yhteiskunta toimii, miten siihen voi vaikuttaa, mikä merkitys on omilla toimilla ja toisaalta poliittisella päätöksenteolla.

“Meillä on käsissämme mahdollisuus hyvin konkreettisella tavalla tukea nuorten toimia myönteisen muutoksen puolesta. Monille tämä voi olla ensimmäinen kokemus kansalaisvaikuttamisesta. Toivon lukioilta joustavuutta niin, että ilmastolakko voidaan katsoa hyväksytyksi syyksi poissaololle”, puheenjohtaja lisää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Toi on niin lapsellista", kommentoi mielenosoittaja Greta Thunbergin mollaamista

Kuopiolaiset ilmastoaktivistit lakkoilivat luonnon puolesta: "Finnpulp-sellutehtaan ympäristövaikutuksista pitäisi tehdä tarkemmat tutkimukset"

Viljelijä teki rohkean ilmastolupauksen: Luopuu karjastaan, jollei onnistu sitomaan laitumilleen enemmän hiiltä kuin maatila tuottaa