Ympäristö

Vuoden Retkikohde 2019 tarjoaa yli 200 kilometriä maastopyöräreittejä tunturimaisemissa

Yleisöäänestyksen voittajakohteessa on panostettu viime vuosina erityisesti ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseen.
Satu Renko
Ylläksen alueella on yhteensä 200 kilometriä maastopyöräilyreittejä, ja säännöllisesti huollettuja talvipyöräilyreittejä 100 kilometriä.

Vuoden Retkikohde 2019 kilpailun teemana olivat maastopyöräilyreitit. Yleisöäänestyksen voitti Ylläs, jossa kilpailun kriteerit täyttyvät hienosti.

Kilpailussa haettiin reittikokonaisuutta, joka koostuu metsäpoluista, ulkoilureiteistä ja hiekkateistä, joilla pyöräily on sallittu. Lisäksi reitillä pitää myös olla retkeilyä tukevia palveluita.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Ylläksen seitsemän tunturia mahdollistavat monipuoliset maastot, ja alueen kylät tarjoavat hyvät palvelut ympäri vuoden.

Ylläksellä on yhteensä 200 kilometriä maastopyöräilyreittejä, ja säännöllisesti huollettuja talvipyöräilyreittejä 100 kilometriä. Reittejä löytyy kaiken tasoisille ajajille kesällä ja talvella. Ylläksellä on myös Bike Park ja gondolihissi, joka palvelee pyöräilijöitä juhannuksesta syyskuun loppuun.

Yhdeksi Ylläksen hienoimmista maastopyöräilykokemuksista kuvaillaan Kukastunturin valloittamista. Kuivan kangasmetsän ympäröimä tunturi tarjoaa vauhdikkaita polkuja sekä upeita maisemia.

Ylläs-Levi -maastopyöräreitti kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston halki.

Viime vuosina Ylläksellä on panostettu erityisesti ympärivuotisen pyöräilyn kehittämiseen. Gondoli kuljettaa maastopyöräilijät 719 metriin asti, josta voi suunnata bikeparkiin tai tunturin ympäri maisemareittiä pitkin. Huipulta lähtee kaksi eri reittiä, jotka puurajan kohdalla jakaantuvat useammaksi reittivaihtoehdoksi.

Alueella on myös useita välinevuokraamoita, jotka vuokraavat maastopyöriä ja auttavat pyörien huollossa ja pesussa. Tarjolla on myös opastettuja maastopyöräretkiä.

Voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä, johon osallistui yli 7 300 retkeilijää. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan. Voittaja keräsi noin 15 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

"Tämä oli todella iloinen uutinen, sillä olemme panostaneet maastopyöräilyn kehittämiseen jo usean vuoden ajan", kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

"Olemme halunneet panostaa erityisesti ympärivuotiseen pyöräilyyn sekä siihen että meillä on ihan aloittelijoillekin soveltuvia reittejä", Haarma jatkaa.

Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita.

"Tällä hetkellä suurimmat panostukset meillä kohdistetaan reittimerkintöjen parantamiseen sekä markkinointiin. Meillä on aivan uskomattoman hienoja maastopyöräreittejä, jotka kestävät vertailun myös ulkomaisiin kohteisiin. Tätä viestiä meidän täytyy saada myös matkailijoille kotimaassa sekä kansainvälisesti", Haarma summaa.

Voittajaan voi tutustua parhaillaan käynnissä olevilla GoExpo -messuilla sekä nettipalvelun avulla.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt viidennentoista kerran. Sen tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Aiheet ylläs
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Äkäslompolon showmies kolminkertaisti Jounin Kaupan liikevaihdon

Stressi laskee, mieliala paranee, positiiviset tunteet lisääntyvät ja negatiiviset vähenevät – Tämä kaikki tapahtuu luonnon parissa, mutta on mahdollista myös virtuaalisesti

HS: Terrafamen jätevesipäästöistä huomattavat muutokset Nuasjärveen – poistoputkesta ei apua