Ympäristö

Metsäopiskelija sai tarpeekseen: "Erosin opiskelijakunnasta, kun opiskelijoiden piti ilmastolakossa vastustaa lisähakkuita"

Ilmastonmuutos! Ryhdy lakkoon! Tampereen ammattikorkeakoulussa metsätaloutta opiskelevan Eero Peltolan mielestä hakkuiden vastustaminen on väärä syy usuttaa opiskelijoita ilmastolakkoon.
Eero Peltola
Poliitikot, herätys! Nuoriso täällä! Metsätalousinsinööriksi Tampereella opiskeleva Eero Peltola ei noudattanut ilmastolakkokehotusta, vaan päätti protestiksi erota oppilaskunnasta.

Tampereen ammattikorkeakoulussa metsätaloutta opiskeleva jämsäläinen Eero Peltola sai tarpeekseen perjantain "opiskelijat lakkoilevat ilmaston puolesta" mielenosoitustapahtumasta.

Jämsän Länkipohjasta kotoisin olevan Peltolan oma manifesti, kannanotto, oli erota koko opiskelijakunnasta:

"Yhtenä asiana lakossa oli muun muassa metsien hakkuiden lisäämisen vastustaminen. Tämä sai minut eroamaan tänään oppilaskunnasta", Peltola kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle.

Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Peltola, 22, on opiskelunsa ohessa myös kokoomusaktiivi ja Jämsän kaupunginvaltuutettu ensimmäistä kauttaan.

Opiskelijoiden ilmastolakon perusteluihin ja sisällön selvittämiseen hänet herätti MT:n perjantainen verkkouutinen Opiskelijat lakkoilevat ilmaston puolesta – vaatimuslistalla muun muassa kestävän kehityksen opinnot .

"Uutisen seurauksena lähdin katsomaan ilmastolakon sisältöä."

Lakon perustelut löytyivätkin Facebookista, Opiskelijan tulevaisuus -aktiivien ryhmän sivuilta:

"Liity valtakunnalliseen opiskelijoiden ilmastolakkoon! Seuraava vuosikymmen määrittelee ihmiskunnan tulevaisuuden, ja nämä eduskuntavaalit määrittelevät Suomen seuraavan neljän vuoden ilmastopolitiikan. Riittäviä toimia ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi ei ole vieläkään tehty. Mitä järkeä on opiskella tulevaisuutta varten, kun ilmastonmuutos uhkaa kaikkea, mitä pidämme tärkeänä?"

"Skippaan luennon. En pänttää. Pidän gradupaussin. Ryhdyn lakkoon."

Opiskelijoita kehotettiin lakkoon ympäri Suomea eri ammattikorkeakouluissa ja oppilaitoksissa, myös Tampereella.

"Muista myös kertoa somessa lakkoilustasi!", oppilaskunta-aktiivit kehottivat. Lakkopäivänä ohjattiin opiskelijoita käymään äänestämässä eduskuntavaaleissa.

Instagramissa opiskelijoiden lakkoilusta on videoita käyttäjänimellä @opiskelijoidenilmastolakko.

Ryhmän kirjaamissa ilmastonmuutostoimien luettelossa hiilinielujen kasvattaminen ja metsähakkuiden lisäämisen vastustaminen oli toiseksi ylimpänä toimenpiteenä, johon ryhmä vaati kaikkia puolueita sitoutumaan.

Onnistuiko opiskelijakunnasta eroaminen?

"Kyllä onnistui, vaivattomasti. Ja palautteen annoin samalla Samokin (Suomen opiskelijakuntien liitto) suuntaan, joka on valtakunnallinen kattojärjestö ammattikorkeiden opiskelijakunnille."

Menivätkö ilmastolakkolaisten perustelut tässä asiassa metsään?

"Kyllä. Ymmärrän, että ilmastonmuutos on globaali ilmiö, mihin pitää reagoida. Lakkoilu on minusta väärä tapa, ja suuntautuu verorahoilla maksettua koulujärjestelmääkin vastaan."

Myös metsien lisähakkuiden vastustaminen oli Eero Peltolan mielestä väärä osoite:

"Kyllä. Suomen metsät kasvavat siinä määrin reippaasti ja enemmän kuin aiemmin. Hakkuita on varaa kasvattaa, ja niillä on suuri kansantaloudellinen merkitys ja vaikutus veroeuroihin."

Peltolan mielestä nuorilla on liian vähän tietoa ja tietoisuutta metsätaloudesta. Suurin osa ihmisistä asuu kaupungeissa ja kosketuspintaa metsään on vain vähän tai ei millään tavalla.

Peltola opiskelee nyt kolmatta vuotta metsätaloutta. Jämsäläisenä hän tuntee ja tietää metsätalouden merkityksen kansantaloudelle. Kotikonnuilla Kaipolassa ja Jämsänkoskella toimivat myös UPM:n paperitehtaat.

Opiskelijakunnasta erotessaan Eero Peltola arvelee menettäneensä joitain etuja. Hän aikoo hankkia oppilaitoksestaan oppilastodistuksen, jolla saa alennukset muun muassa julkisessa liikenteessä.

Hän ei osannut sanoa, onko mahdollisesti muitakin eronnut opiskelijakunnistaan ilmastolakon vuoksi.

Ilmastotekoja voi tehdä Peltolan mielestä toisin kuin lakkoilemalla luennoilta tai olla menemättä perjantaisin kouluun.

"Kuluttajana voi miettiä, mikä on tarpeellista ja mihinkä rahansa laittaa. Kunnioitan luontoa sellaisessa metsämieshengessä ja maalaisjärjellä. Sillä tavoin itse reagoin ilmastonmuutokseen", metsäopiskelija Peltola perustelee omia toimiaan ilmaston ja ympäristön hyväksi.

Lue lisää: Opiskelijat lakkoilevat ilmaston puolesta – vaatimuslistalla muun muassa kestävän kehityksen opinnot

Juttua muokattu 8.4. klo 9.50 vaihtamalla oppilaskunta opiskelijakunnaksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perhemetsätalous on Suomen vahvuus

Nuoret ympäri maailman ovat taas tänään kertaa ilmastolakossa

Stora Enson toimitusjohtajan hurja visio: "Kaikki mitä nyt tehdään fossiilisista raaka-aineista, voidaan tulevaisuudessa tehdä puukuiduista"