Ympäristö

Siilit heräilevät horroksesta, leskenlehtiä jo Kajaanin korkeudella

Luonto-Liiton kevätseurannassa havainnoidaan eläin- ja kasvilajien runsastumista.
Sinivuokkojen kukinta on käynnistynyt lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. LEHTIKUVA / Ritva Siltalahti

Siilit ovat alkaneet heräillä horroksesta. Luonto-Liiton kevätseurannassa siilejä on nähty liikkeellä muun muassa Turussa ja Jyväskylässä. Suomessa on viisi talviunta viettävää luonnonvaraista nisäkäslajia, joista siili on yksi. Muut ovat mäyrä, supikoira, koivuhiiri ja karhu.

Siilin selässä on tuhansia piikkejä, ja se painaa enimmillään puolitoista kiloa. Talvihorroksen jälkeen siilin paino on huomattavasti tätä pienempi.

Siili on tullut Suomeen 1900-luvun alussa Virosta ja Ruotsista ja on levinnyt Lappiin saakka. Se syö muun muassa hyönteisiä, pikkunisäkkäiden poikasia ja linnunmunia, mutta myös vihanneksia ja marjoja. Siili on rauhoitettu.

Talvella laihtuneita siilejä voi ruokkia keväällä koiran tai kissan muonalla, kissan ruoka on parempaa. Kuivamuona pitää liottaa. Lisää tietoa siilien auttamisesta osoitteessa siilikiikarissa.fi.

Matelijahavaintoja on tähän mennessä tehty niin sisiliskoista, kyykäärmeistä, rantakäärmeistä kuin vaskitsoista. Lisätietoa kyyn käyttäytymisestä osoitteessa: http://www.luonnonelaimet.fi/elaimet/matelijat-ja-sammakkoelaimet/kyy.

Luonto herää myös kukkasin. Sinivuokkojen kukinta on käynnistynyt lounaisessa ja eteläisessä Suomessa. Leskenlehtiä on nähty Kajaanin korkeudella asti.

Nokkosperhoset lentelevät jo ympäri maan, tiedottaa liitto. Lisäksi sitruunaperhosista on tehty havaintoja eteläisessä Suomessa. Myös sammakoiden kutu on käynnistymässä Etelä-Suomessa, kertoo liiton kevätseurantakampanjan Vilja Tupola tiedotteessa.

"Pääsiäiseksi on luvassa loistavat olosuhteet kevään havainnointiin. Todennäköisesti seuraavaksi runsastuvat hyönteiset, etenkin perhoset ja kimalaiset. Ehkä pian nähdään myös valkovuokkopeite koristamassa maanpintaa tai kuullaan kirjosiepon liverrystä."

Luonto-Liiton kevätseurannassa havainnoidaan eläin- ja kasvilajien runsastumista kevään mittaan kesäkuun toiseen viikonvaihteeseen saakka.

Kevään etenemisestä voi kertoa lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Siilille maistuu kissanruoka omakotitalon pihalla – "Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa"

Elinympäristöjen sirpaloituminen vähentää kyykäärmeiden määrää

Lajit reagoivat muuttuviin olosuhteisiin eri tahdissa – ilmaston lämpeneminen voi vaikeuttaa toisistaan riippuvaisten eliöiden selviytymistä