Ympäristö

Aloite pysyvästä kesäajasta viittä vaille maalissa – eduskuntakäsittelystä puuttuu enää runsas tuhat allekirjoitusta

Myös pysyvän talviajan puolustajat ovat käynnistäneet nimienkeruun.
Markku Vuorikari
Kellojen siirtely päättyy parin vuoden päästä, mutta kumpaan aikaan kellot sen jälkeen jäävät, nykyiseen kesäaikaan vai normaaliajaksi kutsuttuun talviaikaan?

Pysyvään kesäaikaan siirtymistä puoltava kansalaisaloite on kerännyt parissa viikossa lähes 49 000 allekirjoitusta. Päästäkseen eduskuntakäsittelyyn kansalaisaloitteen on saatava 50 000 allekirjoitusta puolen vuoden aikana.

Kansalaisaloite on pantu alulle kaksi ja puoli viikkoa sitten 10.4. Näin se on kerännyt allekirjoituksia keskimäärin 2 450 nimen päivätahdilla.

Allekirjoitukset eivät tosin ole kertyneet tasaiseen tahtiin vaan keruuseen on osunut kaksi muita suurempaa piikkiä: 11.–14.4. allekirjoituksia kertyi noin 29 000, eniten 12.4., jolloin sen kävi allekirjoittamassa 11 508 suomalaista.

Alun pyrähdyksen jälkeen tahti on selvästi hiipunut lukuun ottamatta viime viikon tiistaita, jolloin aloitteelle kävi ilmaisemassa tukensa 4 300 suomalaista.

Kansalaisaloitteen alullepanijat perustelevat pysyvää kesäaikaa sillä, että se takaa työ- ja koulupäivän jälkeiseen iltaan valoisia tunteja paremmin kuin pysyvä talviaika. Näin se edistää terveellisiä ulkoiluharrastuksia.

"Vapaa-aika ajoittuu iltaan ja iltapäiviin, ja me liikkujat sekä liikuttajat saamme tarvittavaa apua ponnisteluissamme liikuntapommin ehkäisemiseksi valitsemalla kesäajan pysyväksi ajaksi", perusteluissa todetaan.

"Syksyn ja talven 'normaaliaika' lyhentää koulu- ja työpäivän jälkeistä valoisaa aikaa kesäaikaan verrattuna."

Kaksi päivää pysyvää kesäaikaa kannattavan aloitteen jälkeen kansalaisaloitepalveluun on perustettu myös pysyvää talviaikaa kannattava aloite. Sen on allekirjoittanut tähän mennessä vajaat 1 100 suomalaista.

Kansalaisaloite pysyvästä kesäajasta

Kansalaisaloite pysyvästä talviajasta

Lue lisää

Kellojen siirto on edessä taas sunnuntaina – taas mennään "kesään päin"

Eduskunta keskustelee tänään kesäaikaan siirtymisestä – taustalla kansalaisaloite

Muista: Kiistelty kellojen siirto tapahtuu lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä

Jo isoisä pulttasi aurinkokellon Greenwichin aikaan