Ympäristö

Sienistä valmistetaan korviketta nahalle – tuotteita myydään jo Euroopassa

Sieninahka on pehmeää ja hengittävää, mutta vedenkestävää.
Lari Lievonen
Sieninahkaa valmistetaan pääasiassa rihmastoista, mutta jalostus onnistuu myös lakeista.

Sienistä valmistetaan nahkaa korvaamaan eläinperäisiä nahkatuotteita. Sieninahkaa valmistetaan läntisessä Australiassa, kertoo verkkojulkaisu phys.org.

Uutisen mukaan eläinten nahkojen käsittelyssä kuluu paljon kemikaaleja ja prosessointi kuormittaa ympäristöä puhumattakaan eläinten kasvatuksen kasvihuonekaasupäästöistä. Nahan valmistajat ja vaateteollisuus ovatkin ryhtyneet etsimään korvikkeita perinteiselle nahalle.

Synteettistä, muovista valmistettua keinonahkaa ei nähdä ympäristöystävällisenä vaihtoehtona aidolle nahalle. Siksi uudenlainen sieniperäinen nahka herättää kiinnostusta.

Bioteknologian yritys nimeltä Life Cykel on kehittänyt uusia käyttömuotoja sienille vuodesta 2015 asti.

Yrityksen johtava tutkija Thomas Loussier tiimeineen on kehittänyt menetelmän sieninahan tuottamiseen.

Nahka tehdään sienten maan alla sijaitsevista osista eli rihmastosta.

Loussierín mukaan lukuisista sukupuuttoaalloista selvinneet sienirihmastot ovat uskomattoman vahvoja ja solukalvojen rakenteet sitkeitä.

Myös sienten lakeista voi tehdä nahkaa ja kasvattaa ne haluamaansa muotoon. Kasvatus vaatii vähän tilaa, joten viljelyä voidaan harjoittaa myös kaupungeissa.

Life Cykel -yritys ravitsee kasvattamansa sienet sokeriruo'on hävikkiosilla.

Sieninahka on tavallista nahkaa pehmeämpää ja hengittävämpää, mutta silti vedenpitävää.

Sieninahka ei ole niin kestävää kuin eläinten nahka, mutta senkin pitäisi kestää käytössä useamman vuoden. Nahkatakkia voi huoltaa helposti sivelemällä siihen mehiläisvahaa.

Sienestä tehtyjä nahkatuotteita myydään jo Euroopassa. Taustalla on Berliinissä perustettu Zvnder, joka myy lompakoita, hattuja ja kenkiä. Myös muotisuunnittelija Stella McCartney on hyödyntänyt sieninahkaa mallistossaan.

Lue alkuperäinen juttu tästä.

Lue lisää

Vieraslaji liejutaskurapu jatkaa levittäytymistään Suomen rannikolle – SYKE: havaitut yksilöt tulisi poistaa merestä

Uhanalainen naali yritti pesiä Enontekiön tunturialueella – tulevia pesintöjä helpotetaan lisäruokinnalla ja ketunmetsästyksellä

Sähköisiä matkustajalentoja nähdään Suomessa vuosikymmenen loppuun mennessä – "Meistä ei koskaan tule teknologiamaana Boeingin tai Airbusin kilpailijoita, mutta voimme olla kapealla alueella maailman huipulla"

Rahkasammalta keräävä yritys vastaa Luonnonsuojeluliiton syytöksiin: Keruuta ei tehdä luonnontilaisilla soilla ja pintakasvillisuus elpyy nopeasti