Ympäristö

Viilenevä sää rauhoittaa Lapin tulvatilannetta – vedennousu kasteli yhden talon

Kaikissa Lapin joissa vesitulva jää alle keskimääräisen kevättulvan. Uusia jääpatoja voi vielä syntyä.
Suvi Jylhänlehto
Ounasjoella Rovaniemen Tapionkylän eteläpuolella oli vapunaattona jääpato.

Lapissa Ounasjoella on muodostunut useita jääpatoja viikonlopun aikana. Jäätä kasaantui Kaukosen alapuolelle ja vesi nousi siellä noin kaksi metriä lauantaiyön aikana, Tulvakeskus tiedotti vapunpäivänä.

Sunnuntaina Sinetän kohdalle pysähtyi runsaasti jäitä ja vedennousu on kastellut yhden talon. Talolle on tehty tulvasuojausta. Sinetän jääpato ajelehti tiistai-iltana ohi Rovaniemen kohti alajuoksua aiheuttamatta ongelmia.

Jäitä on kasaantunut myös Luonuasaaren kohdalle. Nivankylän jääpato on hajonnut ja kulkeutunut Kemijokeen. Ounasjoen yläosilla vedennousu on pysähtymässä ja Könkään kohdalla vedenpinta on laskussa tällä hetkellä.

Tulvakeskuksen mukaan Ounasjoella voi vielä syntyä uusia jääpatoja, kun jäät liikkuvat alavirtaan. Vedenkorkeudet voivat nousta paikallisesti.

Tornionjoella on muodostunut jääpato Kolarin kohdalle. Tornionjoen jäät lähtivät liikkumaan Pellon tasalta lauantaina, mutta tiettävästi se ei aiheuttanut ongelmia alavirtaan. Vedenkorkeudet ovat vielä nousussa Tornionjoella, ja joki voi nousta vapun tienoilla pienen kevättulvan tasolle.

Kaikissa Lapin joissa vesitulva jää alle keskimääräisen kevättulvan. Sään on ennustettu kylmenevän lähipäivinä, mikä kääntää virtaamat laskuun. Vapun jälkeen sään on ennustettu muuttuvan sateiseksi, mutta sade todennäköisesti tulee lumena.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lohipolitiikka tavoitteet ja todellisuus ristiriidassa

Ruokavirasto: Tunnetut virus- tai bakteeritaudit eivät Tornionjoen kalakuolemien syynä

Tornionjoen lohien sairauden syy selvitetään – viranomaiset laaja-alaiseen yhteistyöhön