Korkeasaareen saatiin uusi laji laittomasti lemmikkinä pidetystä tuulihaukasta - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Korkeasaareen saatiin uusi laji laittomasti lemmikkinä pidetystä tuulihaukasta

Poliisi takavarikoi tuulihaukan viime kesänä.
Annika Sorjonen / Korkeasaari
Haukka kasvatti uudet sulat ja pystyi jälleen lentämään, mutta ihmisiin tottuneen petolinnun selviämisestä luonnossa ei ollut takeita.

Korkeasaaren uusin laji, tuulihaukka, tuotiin tarhaansa pääsiäisenä.

Haukan tausta on varsin erikoinen, eläintarhan tiedotteessa kerrotaan. Sitä pidettiin vuosien ajan lemmikkinä suomalaisessa kodissa, ja koulutettiin mahdollisesti metsästyskäyttöön. Luonnonvaraisten eläinten pito lemmikkinä on kiellettyä Suomessa.

Poliisi takavarikoi tuulihaukan viime kesänä. Tuolloin höyhenpeitteeltään vajavainen lintu ei ollut lentokykyinen.

Tuulihaukka oli aluksi hoidossa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vapaaehtoisella eläinsuojeluneuvojalla, jonka jälkeen se siirrettiin hoidettavaksi isompaan tarhaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Haukka kasvatti uudet sulat ja pystyi jälleen lentämään, mutta ihmisiin tottuneen petolinnun selviämisestä luonnossa ei ollut takeita. Siksi tuulihaukalle anottiin ely-keskukselta lupa jäädä Korkeasaareen asumaan. Tuulihaukan tarha on Korkeasaaren etelärannalla, kotimaisia lajeja esittelevällä Korpi-alueella.

Kevätmuutolta palatessaan tuulihaukka etsii joka vuosi uuden pesimäalueen sieltä, mistä löytää paljon myyriä ravinnokseen. Pesänsä se tekee usein variksen tai harakan rakentamaan risupesään.

Tuulihaukkojen pesintöjä on autettu pesäpöntöin, joita on ripustettu latojen seiniin tai pellon laidalla oleviin puihin. Pöntöt ovat edistäneet tuulihaukan yleistymistä.

Tuulihaukka on esimerkki siitä, miten nopeasti yleisenkin lajin määrät voivat romahtaa. Laji oli 1950-luvulla Suomen runsain petolintu, mutta parissa vuosikymmenessä se hävisi miltei kokonaan.

Vähenemiseen vaikuttivat eurooppalaisten talvehtimisalueiden ankarat talvet ja tehomaatalouden muuttamat elinympäristöt, mutta pääsyyllinen oli hyönteisten torjunta-aineena yleisesti käytetty DDT, joka kertyi ravintoketjussa petolintuihin ja heikensi niiden lisääntymiskykyä.

Nykyään tuulihaukka luokitellaan jälleen elinvoimaiseksi lajiksi.

Lue lisää

Tuulihaukan viemä – haukkaharrastaja ei meinaa ehtiä mökkiaskareisiin

Euroopan pienin pöllö on hurja peto

Aarre: Vaaksan mittainen varpuspöllö on hurjaluonteinen – se voi iskeä nälkäänsä itseään suurempia saaliita

Tobias-kuutti toipuu ja jää Korkeasaareen