Ympäristö

Saako yksi nainen siirtolohkareen heilumaan? Katso video!

Lemin Heiluva kivi on tiettävästi Suomen ainut siirtolohkare, jota pystyy pienellä voimalla heiluttamaan.
Saara Lavi
Lemin vapaa-aikasihteeri Kati Ahonen on tottunut kiven heiluttaja. Hän toivottaa muutkin tervetulleiksi kokeilemaan.

Lemin Heiluva kivi kuuluu niihin nähtävyyksiin, joista kuva kertoo vain murto-osan. Sileän kallion päällä nököttävä pyöreähkö siirtolohkare keinuu paikoillaan, kun sitä liikuttaa kiven alle asetetun vipuvarren, eli 4,5-metrisen männyn rungon, avulla.

Voimaa ei tarvita kovin paljon, kun liike jo näkyy selvästi noin neljä metriä leveässä möhkäleessä. Kivellä on korkeutta kaksi metriä, ja pituutta kolme metriä.

Sitä ei tarvitse pelätä, että lohkare vierähtäisi pois kalliolta.

"Moni on sitä väkivoimin koettanut työntää paikoiltaan, mutta ei ole onnistunut", Lemin vapaa-aikasihteeri Kati Ahonen sanoo, ja kiikuttaa kiveä kaikin voimin.

Ahonen on syntyjään Lemiltä, ja palannut kotiseudulleen vapaa-aikasihteeriksi viime vuonna. Hän muistaa, että kivellä on aina ollut vipu ja tietää, että etenkin paikalliset käyttävät usein vieraitaan kiveä heiluttamassa.

Heiluvan kiven kaltaiset luontokohteet saisivat vetää nykyistä enemmän matkailijoita puoleensa, Ahonen toivoo.

"Uskon, että luonnon merkitys matkailussa kasvaa, ihmiset kaipaavat vastapainoa sisällä ja päätteiden kansaa tehtävälle työlle. Ehkä tämänkaltaisia paikkoja pitäisi nostaa enemmän esiin", hän pohtii.

Yksityisellä maalla sijaitsevalle heiluvalle kivelle ei toistaiseksi ole varsinaisia opasteita, mutta Ahosen mielestä niitä voisi harkita. Apua kiven löytämiseen kyllä saa kunnasta ja maan omistaja suhtautuu vierailuihin myönteisesti. Kunnan keskustaajamasta on heiluvalle kivelle noin seitsemän kilometriä ja se sijaitsee hiekkapintaisen Mansikkamäentien varrella. Lyhyt polku on helppo kulkea, joten kiveä pääsee ihmettelemään ilman suurta urheilusuoritusta.

Runsaan 3 000 asukkaan Lemi on viime vuosina ollut esillä etenkin kunnassa vahvasti vaikuttavan metallimusiikin kautta. Perinteisesti kunta taas tunnetaan särästä, eli lampaanlihasta ja perunoista tehtävästä perinneruuasta. Lisäksi kunta on vahvaa perunan viljelysaluetta.

Myös kiviä on Lemillä paljon. Monet pellot ovat kivisiä ja isoja lohkareita on kulkeutunut seudulle kaukaakin. Esimerkiksi heiluva kivi on hyvin erilaista kiviainesta, kuin läheiset kalliot.

Heiluvia kiviä löytyy ainakin Google-haun perusteella Suomesta muutama muukin Lemin lisäksi.

Onkiniemen heiluva kivi sijaitsee näkyvällä paikalla aivan Nelostien varrella Sysmässä. Kivi on ilmeisesti ennen liikkunut herkästi, mutta sitä on 1960-luvulla tuettu paremmin sen jälkeen, kun se on yritetty vierittää tielle.

Wikipedian mukaan ihmisvoimin liikuteltavia siirtolohkareita löytyy myös Valkealasta, Keuruulta, Pielavedeltä, Heinävedeltä, Alavieskasta, Lieksasta ja Saarijärveltä.

Sairalan kylässä pellon laidassa maasta kohoaa ainakin yli neljämetrinen Lemin iso kivi. Tummanpuhuva paasi on vaikuttava näky, sillä sen muoto on eri suunnista katsottuna hyvin erilainen. Kivi on toiminut maamerkkinä jo pitkään. Siihen liittyy sanonta "Lemi eteält, iso kive takoa", Ahonen kertoo.

Myös muita, pienempiä kulkukiviä on seudulla paljon. "Onneksi tällaista vanhaa maalaismaisemaa kivineen on säilynyt", Ahonen huokaa tyytyväisenä.

Yksi kivinen kohde on myös Syntymävuoren piiloluola, jonne pääsee kesäaikaan vain veneellä. Luolan kerrotaan saaneen nimensä siitä, että siellä olisi syntynyt 1700-luvulla Pikkuvihan aikaan lapsi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koillis-Savo: Ilvekset raatelivat kuutta lammasta Kaavilla

Afrikkalaisen maitolitran päästö 6–7 hiilidioksidikiloa, maailman keskiarvo 2,5 kiloa ja suomalaisen noin kilo – suomalaismaidon päästöt laskevat edelleen

Suomen suurin biokaasulaitos Nurmossa sai ympäristöluvan – karjanlannasta kaasua 6 000 autolle