Ympäristö

Lapsia ja aikuisia innostetaan lähtemään ensi viikolla yhdessä linturetkelle

Viime vuonna lasten lintuviikko keräsi yli 4 000 osallistujaa eri puolilla Suomea.
Kari Salonen
Lasten lintuviikon järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2004, alkuun nimellä Lasten lintupäivä.

Ensi viikolla 13.–19. toukokuuta vietetään lasten lintuviikkoa. Sen tarkoituksena on innostaa lapsia ja aikuisia yhdessä retkelle havainnoimaan lintuja, tiedottaa BirdLife Suomi.

Toukokuussa lintumaailmassa käy kova tohina. Linnut rakentavat pesiä, hautovat munia ja ruokkivat poikasia. Lasten lintuviikon teemana onkin lintujen pesintä.

Pesinnästä kertovien merkkien etsiminen on jännittävää ja palkitsevaa puuhaa. Lasten kanssa voidaan vakoilla lintujen käyttäytymistä kuin salapoliisileikissä. Pesiin ei kurkita, vaan etsittävät pesinnän merkit ovat epäsuoria ja helposti havaittavia. Lintulajeja ei tarvitse tunnistaa. Pääasia on lintujen elämän seuraaminen.

Lasten lintuviikkoon voivat osallistua niin koululuokat, päiväkotiryhmät, harrastusryhmät kuin perheet ja kaveriporukatkin. Tapahtuman verkkosivuilla on opettajalle tai muulle ryhmän vetäjälle valmista taustamateriaalia ja lapsille tulostettavat retkilomakkeet.

Retkelle voi lähteä milloin tahansa ensi viikolla, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua etukäteen. Osallistujien toivotaan kuitenkin ilmoittavan havainnoistaan verkkolomakkeella. Samalla ryhmä osallistuu kiikarien ja muiden luontoaiheisten palkintojen arvontaan.

Lasten lintuviikon järjestävät yhteistyössä BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2004, alkuun nimellä Lasten lintupäivä. Viime vuonna Lasten lintuviikkoon osallistui yli 4 000 lasta ja aikuista eri puolilla Suomea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tänä viikonloppuna Eurooppa bongaa lintuja – vielä ehdit ilmoittaa havaintosi

MT:n riistakameraan havitellaan alueella liikkuvaa sutta, yön linssiluteena ujo peura

Aarre: "Huomasin virtaan kaatuneen kuusennäreen varassa jonkun eläimen – pieni hirvenvasa!"