Ympäristö

Ähtärin bambut selvisivät kolmannesta talvestaan

Tällä hetkellä eläintarhan pandoille varataan tuontibambua 500-1 000 kiloon.
Petteri Kivimäki
Ähtärin pandat tarvitsevat paljon bambua.

Ähtärin alueella on kolmen vuoden ajan selvitetty, kasvaisiko bambu myös Suomessa, jotta eläintarhan pandapari saisi ainakin osan ravinnostaan lähialueelta. Tällä hetkellä pandoille varataan tuontibambua 500-1 000 kiloa viikossa.

Koekasvatuksessa on ollut yli 20 laji ja osa niistä on saatu talvehtimaan Ähtärin seudulla onnistuneesti. Kolmen talven jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä ja pandoille maistuvaa lajia.

Pandojen suosimat bambulajit kestävät pakkasta jopa -26 asteeseen. Suurimmat erot Aasian vuoriston ja eteläpohjalaisissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä.

Ilman lumisuojaa bambun lehvästöt saattavat talvella paleltua tai kuivaa. Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa. Bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevään kuivattavat tuulet.

Haasteista huolimatta Suomessa on bambuja kasvatettu jo aiemminkin. Esimerkiksi Mustialan arboretumissa Elimäellä bambu on menestynyt jo vuosikymmeniä.

Paksulumisena talvena bambut pärjäävät hyvin ja lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta versoo keväällä uudestaan, mikäli juuristo on suojattu pakkaselta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Liikevaihto tuplaantui – pandat käänsivät Ähtärin eläinpuiston tuloksen voitolliseksi

Uneliaan pandan ja vikkelän saukon seurassa – ympäristökasvattajan työ kuulostaa unelmatyöltä

Talvikeli saa pandat leikkisiksi ja karhut unisiksi – näin kontio pärjää puoli vuotta ilman ravintoa