Tuttu verenimijä etsii taas veriuhria — Lue hyönteistutkijan vinkit hyttysiltä suojautumiseen - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Tuttu verenimijä etsii taas veriuhria — Lue hyönteistutkijan vinkit hyttysiltä suojautumiseen

Oletko jo nähnyt kevään ensimmäisen hyttysen? Enää muutama viikko ja hyttyskesä alkaa kunnolla.
Kimmo Haimi
Muun muassa kehon lämpö, uloshengityksessä vapautuva hiilidioksidi ja hien haju houkuttelevat hyttystä veriaterialle.

Tuttu ärsyttävä ininä soi korvissa. Taas se alkaa, nimittäin koko kesän kestävä taistelu ahnasta verenimijää, hyttystä, vastaan. Vuoden ensimmäiset hyttyset on nähty huhtikuussa. Ne ovat "edellisvuoden satoa", hyönteistutkija ja luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela Rovaniemen maakuntamuseosta kuvailee.

"Ihmiset saattavat erehtyä luulemaan, että hyttyset ovat kuoriutuneet aikaisin, mutta kyse on siitä, että osa hyttysistä talvehtii aikuisina. Lämpiminä kevätpäivinä ne lähtevät talvehtimispaikoista lentoon, kun naaraat etsivät veriuhria."

Salmela arvioi, että tämän kesän hyttyset syntyvät Pohjois-Lapissa juhannuksen nurkilla ja Etelä-Suomessa jo toukokuun loppupuolella, sillä ilmat lämpenevät aiemmin etelässä.

Ennustaako Salmela kesälle paljon hyttysiä?

"Ei sitä voi sanoa. Karkeasti voi ennustaa, että jos talvi on ollut runsassateinen ja lunta on ollut paljon maassa ja kevät puolestaan on puolestaan sopivan viileä ja kostea, se tarkoittaa hyvää hyttyskesää. Eiköhän se kesäkuussa ala olla aika selvä joka puolella Suomea."

Hyttysten määrää pihapiirissä voi koettaa vähentää hankkiutumalla eroon seisovasta vedestä. Näin pääset eroon munista, joita hyttysnaaras on mahdollisesti laskenut veteen edellisenä kesänä.

"Räystäiden alla olevat vesisaavit kannattaa tyhjentää ja pihalla olevat matalan veden altaat, kuten lintualtaat tai muut puutarhan koristealtaat, kuivattaa parin viikon välein."

Salmela kehottaa toimimaan, ennen kuin toukat ehtivät kuoriutumaan. Maan etelä- ja keskiosissa tuumasta toimeen kannattaa ryhtyä heti.

Jos pihalla kuitenkin kesän mittaan parveilee runsaasti hyttysistä, niistä voi koettaa päästä eroon hyttysansalla. Niitä on markkinoilla erilaisia, ja hinnat vaihtelevat alle satasesta yli tuhanteen euroon. Ansojen toimintaperiaate on sama. Ne houkuttelevat hyttysiä vapauttamalla ilmaan esimerkiksi hiilidioksidia sekä vesihöyryä. Kun hyttynen lentää tarpeeksi lähelle, laite imaisee sen keräyssäiliöön.

"Yksittäinen hyttysansa voi kerätä tuhansia hyttysiä per yö."

Salmela muistuttaa, että vaikka hyttysiä kuinka tuhoaisi omalla pihallaan, niistä ei voi päästä täysin eroon. Hyttysten lentokyky on nimittäin hyvä, ja ne voivat pyrähtää pihallesi useiden kilometrien päästä.

Hyönteistutkija antaa vielä viimeisen vinkin hyttyskesästä selviytymiseen:

"Suhtaudu hyttysiin hyväntahtoisesti — ne ovat osa Suomen luontoa aivan kuten vaikkapa ilves ja karhukin."

Lue lisää:

Helteistä on ollut ainakin jotain hyötyä – punkit ja hyttyset eivät kiusaa entiseen malliin

Asiantuntija kertoo: Näin hyttysiä kannattaa yrittää vältellä

Suosi valkoisia vaatteita, vältä punaisia — Näin hyönteistutkija suojautuu hyttysiltä metsässä

Paras olisi suosia vaatteissa vaaleita värejä, vaikkapa valkoista ja keltaista. Ne eivät houkuttele hyttystä.

Vältä tumman värisiä vaatteita, erityisesti tummanvihreää ja punaista — niistä hyttynen innostuu. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että sen normaalit veriuhrit, kuten hirvi ja poro, ovat väritykseltään tummia.

Käytä tiheästä kankaasta tehtyjä vaatteita, esimerkiksi tekokuituisia urheilupaitoja, niin hyttysen imukärsä ei pääse kankaan läpi.

Pukeudu pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin ja käytä hanskoja.

Käytä lippalakkia ja kaulan ympärille kiristettävää hyttyshuppua.

Käytä halutessasi hyönteiskarkotteita.

Lue lisää

Tule meille töihin! Maaseudun Tulevaisuus etsii kesäksi mahtavia toimittajia ja kuvaajaa

Suloinen suvi sykkii MT:n lukijoiden ihanimmissa luontokuvissa

Meteorologi lupaa nyt lämmintä: "Kyllä tällä viikolla joka päivä on hellepäivä jossain päin maata"

Etsitkö kesälukemista? MT:n kirjallisuustoimittaja suosittelee 12 kirjaa, joihin kannattaa tarttua tänä kesänä