Ympäristö

Käärmeen puremia hoidetaan sata vuotta vanhalla konstilla – hevosiin piikitetään myrkkyä ja vasta-aineet kerätään talteen

Käärmeet purevat joka vuosi viittä miljoonaa ihmistä – noin 100 000 kuolee.
Markku Vuorikari
Vihermamba on tappavan myrkyllinen. Kuva on Helsingin Tropicariosta.

Käärmeet purevat maailmassa joka vuosi arviolta 5,4 miljoonaa ihmistä, arvioi Maailman terveysjärjestö WHO huhtikuussa.

2,7 miljoonaa saa myrkytyksen ja noin 81 000–138 000 ihmistä kuolee joka vuosi puremiin. Käärmeen puremat johtavat myös noin 400 000 amputaatioon ja muuhun pysyvään vammaan joka vuosi.

Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti maataloustöitä tekevät, naiset ja lapset. Suurin osa käärmeiden puremista tapahtuu Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa maaseudun köyhimmissä yhteisöissä.

Kyseessä on piilevä terveyskriisi, sanoo brittiläisen lääketieteen keskittyvän Wellcome-rahaston asiantuntija Philip Price uutistoimisto Reutersin mukaan.

Käärmeen puremiin ei ole keksitty uusia hoitoja sataan vuoteen, kertoo brittiläisen Liverpool School of Tropival Medecine -laitoksen johtaja David Lalloo. Tieteellinen tutkimus on kärsinyt rahoituksen puutteesta.

Wellcome-rahasto sijoittaa nyt 80 miljoonaa puntaa eli noin 92 miljoonaa euroa nykyaikaisten, tehokkaiden hoitojen kehittämiseen.

Käärmeen myrkyn vasta-aineita valmistetaan nykyäänkin pistämällä hevosiin pieniä – suhteellisen harmittomia – määriä myrkkyä. Sen jälkeen verestä kerätään vasta-aineet.

Tekniikka aiheuttaa sivuvaikutuksia, on altis lialle ja yleensä liian kallis uhreille. Pureman saaneet pitää hoitaa sairaaloissa, jotka sijaitsevat usein kaukana maaseudulta. Usein apu tulee liian myöhään. Afrikassa jopa 90 prosenttia vasta-aineista voi olla tehottomia.

WHO julkistaa tässä kuussa ohjelman, jonka tavoitteena on puolittaa käärmeen puremien aiheuttamat kuolemat ja vammat vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin Sanomat kertoi asiasta keskiviikkona.

Lue lisää:

Reuters: 'Hidden health crisis' of snakebites gets $100 million funding injection

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yersiniabakteerin vasta-aineita 60 prosentilla suomalaisista lihasioista – seuranta hillitsisi elintarvikeketjun tautiriskiä

Koillis-Savo: Ilvekset raatelivat kuutta lammasta Kaavilla

Afrikkalaisen maitolitran päästö 6–7 hiilidioksidikiloa, maailman keskiarvo 2,5 kiloa ja suomalaisen noin kilo – suomalaismaidon päästöt laskevat edelleen