Ympäristö

Jyväskylä pestasi lampaat kitkemään vieraslajia – lauma muuttaa puistolaitumelle heti, kun aidat saadaan pystyyn

Lampaiden päätehtävänä on syödä puistossa rehottavaa haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua jättipalsamia.
Jyväskylän kaupunki
Jyväskylän Vehkalammin puistossa tutkitaan lampaiden kykyä hävittää jättipalsamia.

Jyväskylän Kortepohjassa sijaitsevassa Vehkalammen puistossa rakennetaan parhaillaan lammasaitaa. Uudelle laitumelle on muuttamassa 60 lampaan lauma kesän ajaksi.

Eläimet saapuvat puistoon osana haitallisten vieraslajien torjumista kartoittavaa hanketta. Lampaiden päätehtävänä on syödä puistossa rehottavaa haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua jättipalsamia.

Suomen luonnonsuojeluliiton koordinoiman hankkeen aikana tutkitaan, miten jättipalsamille käy lammaslaitumella ja pystyvätkö lampaat hävittämään sen kokonaan. Ajatus lampaista jättipalsamin hävittäjänä syntyi, kun jättipalsamien huomattiin pikkuhiljaa vähenevän Jyväskylän lammaslaitumilta.

"Tämä projekti on syy sille, miksi Vehkalammen puistoa ei ole aiemmin siistitty. Jättipalsamin on annettu tarkoituksella kasvaa alueella kokeilua varten", kertoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungilta.

Hankkeen alkuvaiheessa on tarkoitus tutkia, miten laidunnus on parasta järjestää, jotta jättipalsamit tulisi syötyä mahdollisimman tarkasti.

Jättipalsamin leviäminen perustuu siihen, että se kasvaa nopeasti ja tukahduttaa muut kasvit alleen. Lisäksi sen siemen itävät pitkään, joten samaa aluetta olisi hyvä kitkeä useita kertoja kesässä.

"Vaikka lampaat popsivat jättipalsamia mielellään, tarvitsemme kokeiluun myös kuntalaisten apua. Laitumien ulkopuolelle aitojen vierustoille jää alueita, jonne kuka tahansa voi mennä kitkemään", Ylitalo kehottaa.

Kesälampaat toimivat laitumella elävinä ruohonleikkureina. Lampaat järsivät myös pensastoa, jolloin laidunalueet säilyvät avarina ja kauniina katsella. Joka paikkaan lampaat eivät sovi. Alueen on oltava tarpeeksi iso ja lauman sopivan kokoinen, jotta lampaat viihtyvät.

Vehkalammen lampaiden hoidosta vastaa Jyväskylän kaupunki. Yleisön toivotaan ilmoittavan havaitsemistaan ongelmista lampaiden hoitajille. Yhteystiedot löytyvät laitumen ilmoitustaululta.

Ylimääräistä ruokaa lampaille ei ole syytä tarjoilla. Ravinteikas laidunruoka on niiden hyvinvoinnin kannalta parasta mahdollista ravintoa.

Lue lisää

Jyväskylä löysi keinon vieraslaji jättipalsamin hävittämiseen – nelijalkaiset karvapallerot tekivät viime kesänä työnsä niin hyvin, että lopulta vain yhdellä laitumella kasvoi yksittäisiä jättipalsameja

Ruokapalkalla ahertavat talkoolaiset hoitavat arvokasta Myllyojan notkon perinnebiotooppia – laiduntaminen toi kevätesikot ja kottaraiset takaisin

"Pohjoiskarjalaisetkaan eivät lennä ilman siipiä" - Finnairin suunnitelmat närästävät maakunnissa

Tutkimus: Osa-aikalaidunnus sopii robottitiloille parhaiten – näin laidunnuksesta saadaan paras hyöty tutkijan ohjeilla