Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ympäristö

Osaatko kierrättää lamput oikein? Kauppojen keräyspisteisiin viedään niitä jatkuvasti enemmän

Osa lampuista kuuluu laittaa sekajätteeseen.
Patrik Pelkonen
Hehkulamput kuuluu heittää sekajätteisiin, kun taas ledit ja energiansäästölamput viedään kauppojen tai SER:in keräyspisteisiin.

Suomalaisilla ei enää mene sormi suuhun lamppujen kierrätyksessä, vaikka kodin eri lampputyypit tuleekin kierrättää eri tavoin.

SER-kierrätyksen teettämä selvitys paljastaa, että useimmat kuluttajat osaavat kierrättää lamput oikein. Erityisesti kauppakeräys on tullut tutuksi, sillä käytettyjä lamppuja palautettiin kauppoihin viime vuonna ennätysmäärä.

Hehku- ja halogeenilamput sekä autojen lamput voi laittaa tavalliseen sekajätteeseen. Sen sijaan vanhoille energiansäästö- ja ledilampuille sekä kiinteille ledivalaisimille oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste tai kaupan keräyspiste.

Motivan selvityksen mukaan yli puolet kotitalouksista valaisee kotinsa jo pääosin ledi- tai energiansäätölampuilla.

"Energiatehokkaan valaistuksen käyttäminen edellyttää, että käytetyt energiansäästö- ja ledilamput palautetaan kierrätykseen ja hyödyntämiskelpoiset materiaalit saadaan uusiokäyttöön", asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Motiva, Kiinteistöliitto ja julkisia jätehuoltolaitoksia edustava KIVO ovat julkaisseet lamppujen lajitteluohjeen, jonka isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kuka tahansa taloyhtiön asukas voi tulostaa taloyhtiön jätekatokseen tai ilmoitustaululle.

Lue lisää

Ethän mokaa lamppujen kierrätyksessä? Energiansäästö-, loisteputki- ja led- lamput eivät todellakaan kuulu sekajätteeseen

Näin lajittelet muovijätteet kierrätykseen

Talven alin pakkaslukema on tässä: –34,3 Utsjoen Kevojärvellä – Pohjois-Karjalan Juuassakin mitattiin –32,1 astetta

Kireää pakkasta luvassa tänään ja huomenna – Lapissa pakkasvaroitus