Ympäristö

Osaatko kierrättää lamput oikein? Kauppojen keräyspisteisiin viedään niitä jatkuvasti enemmän

Osa lampuista kuuluu laittaa sekajätteeseen.
Patrik Pelkonen
Hehkulamput kuuluu heittää sekajätteisiin, kun taas ledit ja energiansäästölamput viedään kauppojen tai SER:in keräyspisteisiin.

Suomalaisilla ei enää mene sormi suuhun lamppujen kierrätyksessä, vaikka kodin eri lampputyypit tuleekin kierrättää eri tavoin.

SER-kierrätyksen teettämä selvitys paljastaa, että useimmat kuluttajat osaavat kierrättää lamput oikein. Erityisesti kauppakeräys on tullut tutuksi, sillä käytettyjä lamppuja palautettiin kauppoihin viime vuonna ennätysmäärä.

Hehku- ja halogeenilamput sekä autojen lamput voi laittaa tavalliseen sekajätteeseen. Sen sijaan vanhoille energiansäästö- ja ledilampuille sekä kiinteille ledivalaisimille oikea osoite on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste tai kaupan keräyspiste.

Motivan selvityksen mukaan yli puolet kotitalouksista valaisee kotinsa jo pääosin ledi- tai energiansäätölampuilla.

"Energiatehokkaan valaistuksen käyttäminen edellyttää, että käytetyt energiansäästö- ja ledilamput palautetaan kierrätykseen ja hyödyntämiskelpoiset materiaalit saadaan uusiokäyttöön", asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Motiva, Kiinteistöliitto ja julkisia jätehuoltolaitoksia edustava KIVO ovat julkaisseet lamppujen lajitteluohjeen, jonka isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kuka tahansa taloyhtiön asukas voi tulostaa taloyhtiön jätekatokseen tai ilmoitustaululle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin lajittelet muovijätteet kierrätykseen

Näin havainnoit pellon eliöitä kotikonstein – lue asiantuntijoiden vinkit

Lääkäri varoittaa: Nämä kasvit voivat aiheuttaa vakavan myrkytyksen jo pieninä määrinä