Ympäristö

Siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan vaikeutuu, jos ihmisten pärjäämisestä muutoksessa ei pidetä huolta, muistuttaa Mari Pantsar

Sitran johtaja käsittelee MT:n vieraskolumnissaan Espanjan "reilua siirtymää".
Lari Lievonen
Turve tuo työtä harvaan asutulle alueelle, mutta sen peli energian tuotannossa on pelattu, toteaa Mari Pantsar kolumnissaan.

Espanjassa työväen sosialistipuolue PSOE sai voiton parlamenttivaaleissa huhtikuun lopussa. Sen myötä espanjalaiset antoivat vahvan tuen PSOE:n ajamalle uudelle vihreälle yhteiskuntasopimukselle. Puolueen ensimmäinen vaalilupaus oli reilu ja kestävä talous.

Äänestysprosentti Espanjan vaaleissa nousi lähes 76 prosenttiin, mikä oli 9 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 vaaleissa. Syy sosialistipuolueen menestykseen on ymmärrettävä, kirjoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtaja Mari Pantsar MT:n vieraskolumnissa.

"Noin puolta vuotta aiemmin Espanjan hallitus, ammattiyhdistysliikkeet ja teollisuus olivat sopineet 220 miljoonan euron "reilun siirtymän paketista" alueille, joissa kivihiilikaivoksia oltiin sulkemassa."

Pantsarin mukaan Espanjassa ymmärrettiin olennainen.

"Ilmastonmuutos etenee pelottavaa vauhtia. Kaikkien maiden on saavutettava mittavat päästövähennykset ja luovuttava saastuttavien polttoaineiden käytöstä mahdollisimman nopeasti. Mutta ilman, että pidetään huolta ihmisten pärjäämisestä muutoksessa, siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan vaikeutuu tai tulee jopa mahdottomaksi. Työnsä menettävien ihmisten tai heidän läheistensä on vaikea odottaa äänestävän ikäviä päätöksiä tehneitä johtajia", hän kirjoittaa.

Tässä olisi pohdittavaa Suomenkin kannalta.

"Valtaa pitävät puolueet eivät automaattisesti hyydy vaalihäviäjiksi, jos muistetaan yhteiskunnan tärkein tehtävä: huolehtia kansalaisten hyvinvoinnista nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tämä tarkoittaa pärjäämisen varmistamista paitsi nykypäivässä myös lähitulevaisuudessa ja takaa myös lapsille ja tuleville sukupolville elinkelpoisen planeetan", Pantsar toteaa.

Hänen mielestään vanhentuneita toimintamalleja ei kannata tekohengittää ja tukea, vaan mieluummin on autettava ihmisten pärjäämistä muutoksessa.

"Tämä voidaan tehdä elinikäisen oppimisen, eläköitymispakettien ja esimerkiksi yritysten käynnistämisen tuen avulla."

Esimerkkinä Pantsar mainitsee turpeen, joka tuo maamme harvaan asutulle alueelle työpaikkoja ja elinvoimaa sekä palvelee huoltovarmuutta. Sen peli energian tuotannossa on kuitenkin auttamatta pelattu, hän toteaa.

"On väistyttävä uusien puhtaan energian ratkaisujen tieltä."

Kyse ei ole vain turpeesta. "Fossiilisista polttoaineista on luovuttava myös muilla sektoreilla niin lämmityksestä teollisuuteen kuin liikenteen polttoaineisiin."

Muutos koskettaa kaikkia päästöintensiivisiä sektoreita ennemmin tai myöhemmin. "Olennaista olisi rakentaa siltoja tulevien virtausten yli niin että kaikki pysyvät mukana kuivin jaloin."

Lue Pantsarin kolumni kokonaan: Reilua menoa Espanjassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mari Pantsar: "Vaarallisinta öyhötystä on ilmastokriisin vähättely – todellista hörhöilyä on, kun aikuiset ihmiset yrittävät pakoilla vastuutaan"

Toimivia lääkkeitä todelliseen tautiin

Mari Pantsar: Ilmastokriisi on pahimmillaan elämän ja kuoleman kysymys maanviljelijöille, jotka kamppailevat heikon kannattavuuden kanssa