Ympäristö

Suomalaisten ilmastotekosuosikit listattiin: Pakkausten ja muovituotteiden vähentäminen sekä sähkönkulutuksen leikkaaminen

Suosituin ilmastoteko on pakkausten ja muovikassien käytön vähentäminen, johon olisi valmis 70 prosenttia suomalaisista.
Kari Salonen
70 prosenttia suomalaisista voisi kyselyn mukaan vähentää pakkausten ja muovikassien käyttöä.

Energiayhtiö Vattenfallin tilaaman kyselyn mukaan yli puolet eli 53 prosenttia suomalaisista voisi vähentää sähkönkulutustaan.

Myös muut ilmastoteot kuin sähkökulutuksen vähentäminen kiinnostavat suomalaisia. 70 prosenttia suomalaisista voisi nimittäin vähentää pakkausten ja muovikassien käyttöä. 57 prosenttia vastaajista taas on valmis vähentämään arjessaan muovituotteita ja lisäämään sen sijaan orgaanisten materiaalien käyttöä.

”Sähkönkulutuksen vähentämisellä on suora vaikutus sähköntuotannon aiheuttamiin päästöihin. Jokainen voi vähentää sähkönkulutustaan mukavuudesta tinkimättä”, Vattenfallin tuoteasiantuntija Lauri Mattelmäki toteaa tiedotteessa.

Mattelmäen mukaan jopa sähkönkulutuksen puolittaminen on mahdollista. Hän toteaa, että sähkölämmitteisessä omakotitalossa voidaan päästä 25 000 kilowattitunnin vuosikulutuksesta 12 500 kilowattituntiin, kun huolehditaan esimerkiksi ilmalämpöpumpun oikeasta käytöstä ja ilmanvaihdon säädöistä, säästetään lämmintä vettä sekä tunnistetaan piilokulutuskohteita ja muistetaan sammuttaa tarpeettomat laitteet.

Sitran tekemän raportin mukaan liikkuminen ja asuminen muodostavat meillä Suomessa suurimman osuuden elämäntavan hiilijalanjäljestä. Asuminen ja siihen liittyvä energiankäyttö tuottavat noin kolmasosan suomalaisen vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Sähkön osuus taas on kolmasosa asumisen hiilijalanjäljestä.

Vattenfallin teettämään ja YouGov Finlandin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi 6.2.– 10.2.2019. yli 1 000 täysikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kysely: Noin puolet kuluttajista antaisi ulkopuolisen säädellä sähkönkulutustaan etäohjauksella

750 000 täyssähköautoa nostaisi Suomen sähkönkulutusta vain kolme prosenttia, voimaloiden ja sähköverkon pitäisi selvitä haasteesta varsin helposti

Sähkön toimitusvarmuus – kuinka paljon on tarpeeksi?