Ympäristö

Tästäkö ratkaisu Itämeren sinileväongelmaan? Suomalaisyritys aikoo jalostaa levää teollisuuden raaka-aineeksi

Yritys suunnittelee leväbiojalostamoa, joka pyörisi täysteholla vuonna 2025.
Juho Leskinen
Sinilevää Kisakallion Urheiluopiston rannalla viime vuoden elokuussa.

Voitaisiinko Itämeren rehevöitymisongelma saada kuriin keräämällä levää ja jalostamalla se teollisuuden käyttöön?

Tähän pyrkii maaliskuussa perustettu raaseporilainen yritys Origin by Ocean. Sen tavoitteena on synnyttää Suomeen levää hyödyntävää liiketoimintaa, joka samalla puhdistaisi merta typestä ja fosforista.

Yritys on käynnistänyt rahoituskierroksen, jonka tavoitteena on kerätä viisi miljoonaa euroa sinilevän ja rakkohaurun teolliseen jalostamiseen tähtäävän teknologian kehittämiseen.

Myöhemmin yritys aikoo avata Suomen ensimmäisen leväbiojalostamon. Sen on määrä pyöriä täydellä tuotantoteholla vuonna 2025.

Yrityksen pilottikohteena on Itämeri, joka on yksi maailmaan rehevöityneimmistä meristä. Myös muista vesistöistä peräisin oleva sinilevä kelpaa yhtä lailla jalostukseen.

Lisäksi yritys kehittää rakkohaurun teollisen mittakaavan viljelyä yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Vesistössä sinilevä ja rakkohauru ovat ihmiselle myrkyllisiä. Ne sisältävät kuitenkin ainesosia, joita elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuus voivat hyödyntää raaka-aineina, kuten sakeuttajina.

Origin by Ocean keskittyy levänjalostukseen. Rakkohaurun se aikoo ostaa viljelijöiltä ja sinilevän kerääjiltä.

"Sinilevää keräämällä ja rakkohaurua viljelemällä poistamme tuntuvia määriä ravinteita vedestä. Teollisuus voi parantaa lukuisten päivittäistuotteiden koostumusta levästä uutettavien molekyylien avulla", sanoo yrityksen toinen perustajajäsen Mikael Westerlund.

"Suomen meribiologiaosaaminen on korkeatasoista, eikä levän saanti ole ongelma Itämeren surullisenkuuluisan levätilanteen vuoksi. Miksi emme hyödyntäisi tätä luonnonvaraa, jos samalla voimme kasvattaa sekä Itämeren hiilinielua että sen biodiversiteettiä ja poistaa ravinteita", toteaa yrityksen toinen perustaja Mari Granström.

Rakkohauru sisältää sukulaistaan ruskolevää enemmän arvomolekyylejä. Pienen kokonsa ansiosta sen viljely onnistuu tehokkaasti kerroksittain.

Yritys neuvottelee parhaillaan kotimaisten teollisuustoimijoiden kanssa aiesopimuksista. Maailmanlaajuinen markkinapotentiaali leväjalosteille on yrityksen mukaan valtava.

"Kiinnostus leväjalosteita kohtaan on jo nyt suurta, mikä osoittaa teknologiamme vastaavan teollisuuden tarpeisiin", sanoo Westerlund.

Lue lisää

Suomalaisyritys aikoo tehdä Itämerta piinaavasta sinilevästä ja ravinteita sitovasta rakkohaurusta ison bisneksen – levistä saadaan muun muassa lääkkeitä ja elintarvikkeita

Kotimainen rakkolevä tekee tuloaan lautasille Valion avustuksella: "Yksi tehokkaimmista tavoista poistaa ravinteita kierrosta"

Levien kukinta lisääntymässä - kokonaistilanne on ajankohdalle tyypillinen

Haluatko auttaa tutkijoita? Kesällä se onnistuu kahlaamalla rannoilla vaikka lasten kanssa