Ympäristö

Myrskytuulet puhaltavat Perämerellä, myös maa-alueilla paljon vahingontorjuntatehtäviä

sähköttömiä on yli 5 000, joista valtaosa on Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun alueella.
Tuulet ovat olleet voimakkaita niin meri- kuin maa-alueilla. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Tuuli puhaltaa nyt myrskylukemissa Perämerellä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Useilla mittausasemilla on mitattu tuulen voimakkuudeksi noin 25 metriä sekunnissa, Hailuodossa Marjaniemen mittausasemalla on mitattu tuulennopeudeksi yli 27 metriä sekunnissa.

Tieliikennekeskus kertoo, että Riutunkarin ja Hailuodon välinen lauttaliikenne on keskeytetty huonon sään vuoksi.

Tuuli on yltynyt erittäin voimakkaaksi myös maa-alueilla Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä osin Etelä-Lapissa. Sisämaassakin on mitattu tuulilukemia, jotka ovat yli 20 metriä sekunnissa.

"Etelän–lounaan suunnasta puhaltavat myrskytuulet sattuvat aika hyvin Tornion rantaan. Tornion lentokentällä onkin mitattu yli 25 metriä sekunnissa", meteorologi Paavo Korpela sanoo.

Kemin ja Pietarsaaren pelastuslaitoksilta kerrotaan, että alueilla on ollut lukuisia vahingontorjuntatehtäviä. Pietarsaaressa koulun peltikatto uhkasi lähteä irti voimakkaan tuulen vuoksi.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan sähköttömiä on yli 5 000, joista valtaosa on Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Kainuun alueella.

Tuuli on yltynyt voimakkaaksi myös Satakunnasta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoo, että tuuli on katkonut useita puita, jotka ovat estäneet liikennettä Nurmeksen alueella.

Puhurit alkavat hellittää illan aikana, ja viimeistään yön aikana koko maassa tilanne palaa normaaliksi, meteorologi sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dorian-hurrikaani runnellut Bahamalla jopa 13 000 taloa – "Pelkona on, että ruumiit ajelehtivat takaisin merelle"

Myskyennuste voi kertoa tulevat sähkökatkot etukäteen

Ukkosmyrskyt jatkuvat tänään, paikoin voi tulla myös rakeita