Ympäristö

Hengenvaarallinen legionella-bakteeri leviää Belgiassa – lähteeksi epäilty Stora Enson paperitehdasta

Legionellojen aiheuttamat joukkosairastumiset liittyvät usein vesi- ja ilmastointijärjestelmiin.
Pekka Fali
Kuvan tehdas ei liity tapaukseen.

Belgian Flanderin terveysvirasto on tunnistanut Stora Enson Langerbruggen paperitehtaan yhdeksi mahdolliseksi legionella-bakteeritartunnan lähteeksi.

"Tutkimus on vielä kesken ja odotamme lopullisia tuloksia. Tehdas toteuttaa paraikaa toimenpiteitä, kuten näytteenottoja yhteistyössä viranomaisten ja kansainvälisten legionella-asiantuntijoiden kanssa", Langerbruggen tehtaalta tulleessa tiedotteessa sanotaan.

Belgian Gentissä leviävän legionella-bakteerin takia kaksi ihmistä on menehtynyt. Brussels Times kirjoittaa, että lisäksi bakteeriin sairastunut tähän mennessä 30 ihmistä.

Syyksi on epäily paperitehtaan jäähdytysvettä.

"Vaadittujen näytteenottojen lisäksi olemme päättäneet pysäyttää jäähdytystornin, ja tehdä sille kertaluontoisen puhdistuksen ja desinfioinnin. Jäähdytystorni käynnistetään jälleen hoito- ja terveysviraston tarkastuksen ja hyväksynnän jälkeen", tehtaalta sanotaan.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen mukaan legionellat ovat bakteereja, joita esiintyy pieniä määriä makeissa luonnon vesissä ja maaperässä. Ne voivat lisääntyä vesijärjestelmissä ja kulkeutua aerosolien mukana hengitysilmaan. Taudin oireisiin kuuluu muun muassa keuhkokuume.

Legionella-bakteeri on noussut aiemminkin otsikoihin Euroopassa, kun sitä löydettiin Strasbourgin Euroopan parlamenttirakennuksen vedestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsingissä jonotettiin ilmaisia puuntaimia, jotka päätyvät lähimetsiin ja mökeille – kaverukset nappasivat "kilpailevat männyt"

Metsäasiantuntijoita on asetettu syytteeseen liito-oravan elinympäristöjen tuhoamisesta – Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi vapauttavan päätöksen

Luonnonsuojeluliitto kiirehtii turpeen verotukea poistettavaksi ja lentokerosiinille haittaveroa – luonnonsuojelun lisäraha ilahduttaa