Ympäristö

Nyt tuli raju arvio: Ihmiskunta voi kohdata loppunsa vuoteen 2050 mennessä

Samalla myös monet ekosysteemit, kuten koralliriutat romahtavat.
Kari Salonen
Lämpöaallot aiheuttavat esimerkiksi metsäpaloja. Kuvituskuva.

Tuoreen arvion mukaan ihmiskunta voi kohdata loppunsa ilmastonmuutoksen takia jo muutaman vuosikymmenen päästä. Australian kansallisen ilmastokeskuksen raportissa huomautetaan, että ilmastonmuutoksesta voi tulla uhka ihmiskunnalle.

Raportin viesti onkin varsin selvä. Mikäli ilmastonmuutosta ei torjuta aktiivisesti seuraavan 30 vuoden aikana, on todennäköistä, että maapallo lämpiää kolmella asteella, ja nykyisenlainen ihmiskunta kohtaa loppunsa.

Rajuimmassa skenaariossa lopputuloksena on se, että 55 prosenttia maapallon väestöstä kärsii yli 20 päivää vuodessa olosuhteista, joissa ihmisen selviäminen on kuumuuden takia mahdotonta. Joillain alueilla tappavia lämpöaaltoja esiintyy jopa yli satana päivänä vuodessa.

Samalla myös monet ekosysteemit, kuten koralliriutat romahtavat. Toisaalta vaikutukset näkyvät myös niin, että Aasian suurten jokien vesimäärä vähenee rajusti, ja se taas vaikuttaa karkeasti arvioiden kahden miljardin ihmisen elämään.

Ainoa keino pelastaa ihmiskunta tuholta on tehdä maailmanlaajuinen hiilineutraaliutta koskeva strategia, joka ulottuu niin energiaan, teollisuuteen kuin talouteekin. Raportin kirjoittajat kannustavatkin ilmastomallien sijaan keskittymään siihen, mitkä voivat olla pahimpia seurauksia. Vaikka kirjoittajat pitävätkin ilmastomalleja sinällään hyvinä, niiden ongelma on heidän mielestään kuitenkin se, että ne aliarvioivat pahimpien skenaarioiden riskit.

Raporttiin pääset tutustumaan tarkemmin tästä. Siitä on kirjoittanut muun muassa ScienceAlert -tiedesivusto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastonmuutos ja HCV-alueet askarruttivat metsänomistajia Äänekosken metsäillassa – "Nuoret ja varttuneet kasvatusmetsät sitovat parhaiten hiiltä"

"Ilmastokatastrofi lyö läpi" – kun tuhot romahduttavat puun hinnan, kärsii metsänhoito ja lopulta koko yhteiskunta, sanoo saksalainen ympäristövaikuttaja

Biohiili on osa kiertotaloutta