Ympäristö

Eteläisille merialueille luvassa runsaasti sinilevää – "Jos sinilevistä ei pidä, kannattaa toivoa kesälle lumisadetta"

Lämmin sää runsastuttaa leväkukintoja. Juhannuksen sää ratkaisee leväkukintojen ajankohdan.
Jutta Mykrä
Suomenlahdella ja Saaristomeren alueella sinileväkukintojen riski on arvioitu huomattavaksi.

Sinileväkukintoja odotetaan runsaiksi Suomen merialueilla. Erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomeren alueella kukintojen riski on arvioitu huomattavaksi. Kaakkoisella Selkämerellä riski on kohtalainen ja Perämeren alueella vähäinen.

Sinileväkukintojen runsauteen vaikuttaa ennen kaikkea sää. Myös veden ravinnepitoisuudella on vaikutusta. Kukintojen huippu ajoittuu yleensä heinä-elokuun vaihteeseen.

"Jos sinilevistä ei pidä, kannattaa toivoa kesälle lumisadetta", kommentoi Harri Kuosa Suomen ympäristökeskuksesta.

Levä on hidaskasvuista ja tarvitsee kasvuunsa paljon valoa. Runsaat kukinnot edellyttävätkin useamman viikon jatkuvaa lämmintä ja aurinkoista säätä.

Kesäkuun alun lämpimät säät todennäköisesti lämmittävät pintavedet sinilevälle otolliseen 15 asteeseen. Vielä runsaita kukintoja ei kuitenkaan ole odotettavissa. Ajankohdan ratkaisee se, kuinka pitkään lämpimät säät jatkuvat.

Paikalliseen levätilanteeseen merialueilla vaikuttavat myös tuulet ja virtaukset. Leväkukinnat kulkeutuvat helposti paikasta toiseen, joten erityisesti riskialueilla veden laatua kannattaa tarkkailla.

Sinilevät erittävät useita myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä aineita. Vettä, jossa on sinilevää, ei saa juoda, käyttää pesuvetenä eikä siinä uimista suositella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Itämerellä laaja levälautta – järvillä tilanne normaali

Rautalampi-järven kalakuolemiin ilmeisesti useita syitä – matalan järven lämmin vesi ja runsas sinilevä mahdollisia aiheuttajia

Viileä ja tuulinen sää hillitsi sinileviä