POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ympäristö

Tiedätkö, onko pöntössäsi asukkaita? Älä kuitenkaan kurkista sinne!

BirdLife Suomen Pönttöbongauksessa kerätään havaintoja 8.-9. kesäkuuta.
Kari Salonen
Tervapääskyn pönttö kansallispuistossa.

BirdLife Suomen Pönttöbongaus järjestetään tulevana viikonloppuna 8.–9.6. Tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölinnuista ja niiden pesinnästä sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan.

Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa kertomalla verkkolomakkeella tai postikortilla, mitä linnunpönttöjä omalla pihalla tai muulla tarkkailupaikalla on sekä mitä lajeja pöntöissä pesii tai on tänä vuonna pesinyt.

"Pönttöihin ei kuitenkaan pidä kurkistaa eikä pönttöjä pidä avata, vaan pönttölintuja on tarkkailtava lintuja häiritsemättä", BridLife Suomi tähdentää.

Havaintojen odotetaan kertovan lintulajien lisäksi pesinnän ajoittumisesta ja onnistumisesta eri puolilla maata. Mielenkiinnolla seurataan myös, ovatko pönttölintujen pesimäkannat elpyneet viime kesän onnistuneiden pesintöjen myötä.

Pönttöbongauksen tulokset päivittyvät tapahtuman aikana BirdLife Suomen sivuille.

Tapahtuma järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Viime vuonna pönttölinnuista saatiin havaintoja lähes 2 800 paikalta, ja yhteensä yli 25 000 pöntöstä.

Odotukset ovat samanlaiset tänäkin vuonna.

"Noin 30 000 pöntöstä on saatu tietoja joka kerta ja sitä luokkaa odotetaan nytkin. Aineisto on riittävän iso siihen, että pystymme arvioimaan pönttölintujen tilannetta", tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pönttöbongauksessa yksi laji lehahti ylitse muiden: pikkuvarpusten pesintöjä 70 prosenttia viime vuotta enemmän

Pöllö, telkkä ja orava kilpailivat pöntöstä – arvaa kuka voitti?

Linnunpönttöjen nikkarointiaika on nyt