Ympäristö

Ukkosmyrskyt jatkuvat tänään, paikoin voi tulla myös rakeita

Suomea viikonloppuna moukaroineet ukkoset ovat aiheuttaneet sähkökatkoksia, maastopaloja ja taajamatulvia.
Tänään on luvassa lisää salamointia. Lehtikuva / Iivo Lindqvist

Sade- ja ukkoskuurot jatkuvat tänään ja ne voivat olla paikoin voimakkaita, varoittaa Ilmatieteen laitos. Sää viilenee, kun kylmä rintama kulkee päivän aikana maan yli koilliseen.

Ukkoset ovat päivällä voimakkaita kylmän rintaman etupuolella eli maan itäosasta Etelä-Lappiin yltävällä alueella, missä voi tulla paikoin myös rakeita.

Lämpötila laskee tuntuvasti eilisestä, jolloin mittari kipusi monin paikoin miltei 30 lämpöasteeseen. Tänään lämpötila jää maan etelä- ja länsiosissa 20 asteen vaiheille. Idässä voidaan päästä vielä hellelukemiin ennen iltapäivän ukkosia.

Ukkosmyrskyt ovat katkoneet sähköjä ja työllistäneet pelastuslaitosta. Pirkanmaan pelastuslaitos kertoi myöhään illalla, että voimakkaat sadekuurot muodostivat taajamatulvia, ja vettä jouduttiin pumppaamaan monin paikoin Valkeakoskella. Esimerkiksi terveyskeskusta ja yhden rivitalon kellaria piti tyhjentää vedestä.

Etelä-Savossa ukkoset aiheuttivat eilen pieniä maastopaloja ja kaatoivat puita.

Suomea viikonloppuna moukaroineet ukkoset ovat aiheuttaneet sähkökatkoksia myös tänään aamulla. Aamukahdeksan jälkeen oli sähköttä noin 3 300 kotitaloutta, ilmenee Energiateollisuuden sähkökatkoskartasta.

Kunnista sähköttömiä asiakkaita oli eniten Uudessakaarlepyyssä, missä ilman sähköä oli liki 1 600 asiakasta. Satoja koteja oli pimeänä myös Oulussa, Hankasalmella ja Siuntiossa.

Eilen lauantaina sähkökatkosten huippu osui iltakahdeksaan. Silloin oli sähköttä enimmillään noin 18 000 asiakasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tänään voi ukkostaa rajusti, lämpötila kipuaa 20 asteen tuntumaan

Taivaalta luvassa tänään salamointia ja rankkasateita, tulipalot ja tulvat riesana pääkaupunkiseudulla

Myrskytuulet puhaltavat Perämerellä, myös maa-alueilla paljon vahingontorjuntatehtäviä