Ympäristö

Kesän retkievääksi itikkapatukoita? Tuskin: hyttysistä ei tehdä ruokaa lähiaikoina

Hyttysten käyttö elintarvikkeena ei ole täysin mahdotonta, mutta niiden kasvattaminen olisi luultavasti haasteellista.
Pekka Fali
Hyttysten käyttö elintarvikkeena ei siis vaikuttaisi kesäisin lentävien parvien määrään, vaikka hyttysiä alettaisiinkin syödä.

Kaupoissa on jo sirkkaleipää ja sirkkaa sisältäviä suklaapatukoita. Voisiko joskus löytyä myös itikkapatukoita?

"Ei sitä täysin voi pois sulkea. Ei se kuitenkaan tällä hetkellä ole näkyvissä", kommentoi ylitarkastaja Riina Keski-Saari Ruokavirastosta.

Surviaissääsken toukkia hyödynnetään jo nyt esimerkiksi kalan syötteinä.

Keski-Saaren mukaan hyttysten käyttö ei ainakaan toistaiseksi ole todennäköistä. Tällä hetkellä elintarvikkeeksi hyväksyttyjä hyönteislajeja on kahdeksan ja uuselintarvikelupaa odottaa yksitoista lajia.

"Jotta hyttysiä voitaisiin alkaa hyödyntää, tarvitsisivat ne virallisen elintarvikestatuksen" Keski-Saari kertoo. "Niille pitäisi hakea uuselintarvikelupaa."

Uuselintarvikeluvalla pyritään varmistamaan markkinoille tulevien uusien elintarvikkeiden turvallisuus.

Keski-Saari arvelee, että elintarvikekäytössä ensin yleistyvät esimerkiksi sirkkalajit, joiden kasvatus on helpompaa. Ne syövät pelkästään kasvipohjaista ravintoa eivätkä vaadi kehittyäkseen vesilammikoita toisin kuin hyttyset.

Hyttysnaarat tarvitsevat lisääntyäkseen verta, jota ne imevät ihmisistä ja eläimistä. Hyttysen toukat tarvitsevat veren proteiineja kehittyäkseen. Muuten hyttysnaaraatkin juovat kukkien mettä.

Kaupallisessa elintarvikekäytössä hyönteisten täytyy kuitenkin olla kasvatettuja, jotta voidaan varmistua niiden turvallisuudesta. Kasvatettuihin hyönteisiin ei tartu esimerkiksi torjunta-aine jäämiä, Ruokavirastosta kerrotaan.

Toukkien tarvitsema veriateria kuitenkin hankaloittaisi kasvatusta. "Hyttysten kasvattaminen voi olla haasteellista koska ne vaativat veriaterian lisääntyäkseen", Keski-Saari huomauttaa.

Hyttysten käyttö elintarvikkeena ei siis vaikuttaisi kesäisin lentävien parvien määrään, vaikka hyttysiä alettaisiinkin syödä.

Mikään ei kuitenkaan estä yksityistä ihmistä valmistamasta hyttysansaan jääneistä hyttysistä tai hyttysen toukista ruokaa. Elintarvikelainsäädäntö koskee vain kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja elintarvikkeita.

Aiheet hyttyset
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Meijerimies selvisi ruvilla hyttysten hyökkäyksestä: "Ainakin tsiljoona itikkaa"

Tuttu verenimijä etsii taas veriuhria — Lue hyönteistutkijan vinkit hyttysiltä suojautumiseen

Seitsemän kuntaa uhkaa muuttua elinkelvottomaksi Ruotsissa – HS: syynä hyttysinvaasio