Ympäristö

Kuusamon Porovahti-puhelin soi päivittäin: "Soittajien mieliala vaihdellut ilahtuneesta ärtyneeseen"

Piha- ja peltoporoista sekä muista poroihin liittyvistä asioista on tehty Kuusamossa jo yli 60 ilmoitusta.
Kai Tirkkonen
Poroja pellolla Kuusamon Säynäjän kylällä viime vuoden toukokuussa.

Kuusamossa toukokuun 22. päivä käynnistynyt Porovahti-palvelu on otettu aktiivisesti käyttöön.

Kesäkuun puoleenväliin mennessä Porovahti-puhelimeen sekä netissä toimivan ilmoituslomakkeen kautta oli tehty yli 60 ilmoitusta.

Palvelua ylläpitävän Paloma-hankkeen tiedotteen mukaan ilmoitukset ovat koskeneet pääasiassa asuintalojen pihoissa häiriötä tai vahinkoa aiheuttaneita poroja. Ilmoituksia on tullut myös viljelijöiltä.

Mökkiläisiltä on toistaiseksi tullut vähän ilmoituksia, mikä saattaa johtua siitä, että varsinainen mökkikausi ei ole vielä alkanut.

"Puhelimeen on tartuttu ympäri Kuusamoa. Jotkut ovat ottaneet yhteyttä jo useampaan kertaan. Miehet ja naiset ovat olleet yhtä aktiivisia palvelun käyttäjiä. Iältään suurin osa ilmoittajista on ollut keski-ikäisiä tai sitä vanhempia", hanke tiedottaa.

Porovahti-puhelimeen on tullut muutamia soittoja joka päivä. Maanantait ovat olleet ylivoimaisesti vilkkaimpia päiviä.

”Kynnys soittaa Porovahtiin saattaa olla matalampi kuin paliskuntaan soittamisen kynnys”, toteaa palvelua suunnitellut Lapin yliopiston tutkija Sirpa Rasmus.

"Myös henkilöt, jotka eivät ole aiemmin tienneet minne poroasioissa otetaan yhteyttä, ovat nyt kertoneet havainnoistaan.”

Netti-ilmoituksia on tullut lähes päivittäin, joskin harvakseltaan.

”Toiveenamme on ollut, että lomake täydentää puhelinpalvelua: puhelin on akuutteja tilanteita varten, kun taas nettilomakkeella voidaan ilmoittaa myös muista poroihin tai poronhoitoon liittyvistä asioista”, toteaa nettipalvelun ylläpitäjä, tutkija Mia Landauer Lapin yliopistosta.

Porovahti-palvelu välittää palveluun ilmoitetut tapaukset asianomaiseen paliskuntaan. Paliskunnilta on tullut palvelun kautta myös tietoa niistä toimista, joihin ilmoitukset ovat paliskunnassa johtaneet.

”Yhteydenpito sekä ilmoittajien kanssa että paliskuntien suuntaan on sujunut mutkattomasti ja asiallisesti”, kertoo Juho Haveri-Heikkilä, yksi puhelimeen vastaajista.

Hän kertoo, että soittajien mieliala on kuitenkin vaihdellut ilahtuneesta ärtyneeseen.

Kaikki yhteydenotot eivät ole koskeneet ongelmatilanteita, myös positiivista raportoitavaa on ollut. Esimerkiksi eräs Porovahti-palvelun käyttäjä on saanut asiansa ratkaistua poronhoitajien kanssa ja ilmoittanut siitä seuraavana päivänä.

Palvelun kautta on ilmoitettu kuolleesta porosta ja tiellä olleesta suuresta porotokasta. Osa ilmoittajista on toivonut tiettyjä toimenpiteitä kuten porokoirien käyttämistä porojen häätämiseksi pihalta tai halunnut keskustella poroisännän kanssa yleisemmin erilaisista toimenpiteistä.

Paloma-hanke ylläpitää Porovahti -palvelua syyskuun loppuun saakka. Puhelimeen vastataan pääsääntöisesti arkisin klo 8-16 numerosta 050 4772496. Teksti-, kuva- tai ääniviestejä ei huomioida. Sitä vastoin nettilomakkeelle voi liittää kuvia, hanke vinkkaa.

Lue myös:

Porot pihassa tai pellolla, eikä poroisäntää saa kiinni? Kuusamossa porohäiriöistä voi kesän ajan ilmoittaa myös Porovahti-puhelimeen

Lue lisää

Kolmen ahman tappamiseen myönnettiin poikkeusluvat Kainuuseen ja Lappiin

Sananvaihto pedoista poteroitunutta ja kärkevää – tutkijat kaipaavat kiihkotonta keskustelua petojen roolista poronhoitoalueen ekosysteemeissä

Maajussille morsian -ohjelman Miia ja Kimmo viettävät ensimmäistä uusperhejoulua kahdestaan kestitsemällä asiakkaita – joulun odotetuin asia koittaa vasta illalla

Porovahti tuotti hyviä tuloksia Kuusamossa – väärässä paikassa olevista poroista sai ilmoittaa palveluun