POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ympäristö

Lukijalta: "Näpit irti lupiinista – viranomaisten määräys lajin tuhoamisesta on pähkähullu"

Ilkka Patokorpi kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan vieraslajeista.
Jarkko Sirkiä
Onko ilmastonmuutos syy peukuttaa lupiinin puolesta?

Ympäristöviranomaisilta kävi käsky, että vieraslajit on maan päältä hävitettävä. Kasveista tämä koskee jättiputkia, jättipalsamia, kurtturuusua ja lupiineita.

Jättiputket valtaavat Suomen luontoa torjumalla muita kasveja ja eläimiä kemiallisesti. Ihmiselle putkiin koskeminen aiheuttaa palovamman kaltaisia rakkuloita. Jättipalsami puolestaan on erittäin tehokas leviäjä kauas emokasvista sinkauttamiensa siementen avulla.

Piikkinen kurtturuusu on ongelma etenkin rannikolla ja saaristossa, missä se valtaa tehokkaasti alaa luonnonkasveilta.

Hernekasveihin kuuluva ja näin ilmasta hankitun typen suhteen omavarainen, kauniit kukat ja lehdet omaava lupiini on sen sijaan ongelma lähinnä ympäristöviranomaisille. Sen kuolemansyntinä pidetään vanhojen niitty- ja ketokasvien syrjäyttämistä kasvupaikoilta.

Tämä on täyttä puppua.

Ketokasvit kuuluvat maailmaan ja elämänmuotoon, joka on peruuttamattomasti mennyttä. Valitettavasti. Jos lupiinia ei kasvupaikalla olisi, siellä kasvaisi 99-prosenttisesti nokkosia, juolavehnää, ohdakkeita ja saunakukkaa.

Lupiinista ei ihmisille ole minkäänlaista haittaa, päinvastoin! Useimmat meistä nauttivat sen aikaansaamasta kukkaloistosta teiden varsilla ja joutomailla.

Lupiinin syntinä pidetään sen aiheuttamaa maan kasvukunnon paranemista liian hyväksi ketokasveille. Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tämä ominaisuus on kuitenkin kullan arvoinen.

Jos verrataan tiheiden lupiinikenttien maaperään valtavan biomassansa kautta sitomaa hiiltä päivänkakkarakedon vastaavaan, on syytä peukuttaa lupiinin puolesta.

Vaadittu lupiinin hävittäminen kiinteistöiltä edellyttää onnistuakseen monen vuoden kemiallista torjuntaa. Ketokasveista on tuskin jäljellä piippoakaan sen jälkeen, kun kymmenet tuhannet lainkuuliaiset kiinteistönomistajat ovat viranomaisten pähkähullua määräystä totellen syytäneet tonneittain erilaisia myrkkyjä Suomen puhdasta luontoa saastuttamaan.

Ilkka Patokorpi

maanviljelijä ja biologi

Ylöjärvi

Lue myös: Näin pääset eroon lupiinista ja kurtturuususta – edessä vuosien ponnistus

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Animalian vuoden eläinvastaisuuspalkinto ministeri Jari Lepälle – syynä EU:n vieraslajiasetuksen tulkinta

Pantasupikoiran pyydystämisellä voi tienata 50 euron lahjakortin – supikoirahanke on onnistunut estämään lajin leviämisen Ruotsiin ja Norjaan lähes tyystin

Kaupunkilaisten vastarinta puri – Parainen siirsi vieraslajin tuhoruiskutuksia