POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ympäristö

Saimaannorpasta kuuma poliittinen peruna: Leppä lupaa perustaa laajapohjaisen yhteistyöryhmän

Vihreiden Emma Kari ehti jo vaatia verkkokalastuskiellon jatkamista. Kalastajille lisärajoitukset tietäisivät elinkeinon hankaloitumista entisestään.
SLL / JUHA TASKINEN
Saimaannorppien kuuttikuolemat ovat saaneet poliitikot liikkeelle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) joutui tarttumaan kuumaksi käyneeseen saimaannorppien poikaskuolemista aiheutuneeseen keskusteluun. Kesäkuun loppuun päättyneen verkkokalastuskiellon jälkeen on kuollut jo neljä kuuttia.

Vihreiden Emma Kari ja kokoomuksen Saara-Sofia Sirén ovat vaatineet verkkokalastuskiellon jatkamista. Asiasta on tehty myös kansalaisaloite Verkkokalastus kiellettävä saimaannorpan levinneisyysalueella, jonka on allekirjoittanut jo yli kymmenentuhatta suomalaista.

Maa- ja metsätalousministeriöstä vakuutetaan, että asiaan suhtaudutaan vakavasti. Ministeriö lupaa perustaa heti lomien jälkeen laajapohjaisen yhteistyöryhmän pohjustamaan seuraavan, vuonna 2021 voimaan tulevan valtioneuvoston kalastusrajoitusasetuksen valmistelua.

Tavoitteena on vahvistaa saimaannorpan suojelua yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä pitää Saimaan verkkokalastusrajoitusten päättymisen jälkeen tapahtuneita norppakuolemia äärimmäisen ikävinä.

"Maa- ja metsätalousministeriö on sitoutunut saimaannorpan suojelustrategian kannankasvutavoitteeseen, eikä kukaan meistä toivo lisää norppakuolemia", sanoo ministeri Leppä.

"Paikalliset kalastajat voisivat tässä tilanteessa kiinnittää erityistä huomiota pyydysten valintaan, jotta norppia ei jäisi pyydyksiin."

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta saimaannorpan suojelemiseksi tuli voimaan huhtikuussa 2016 ja on voimassa huhtikuuhun 2021 asti. Norppakanta on tämän ja sitä edeltäneen asetuksen aikana kasvanut suojelustrategian tavoitteiden mukaisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö perustaa syksyllä yhteistyöryhmän muodostamaan kokonaiskuvaa nykyisten kalastusrajoitusten toimivuudesta ja tuloksellisuudesta suhteessa saimaannorpan suojeluun. 

"Työryhmässä selvitetään voimassa olevien kalastusrajoitusten toimivuus ja tuloksellisuus saimaannorpan suojelutavoitteiden näkökulmasta", kertoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

"Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva kalastuksen vaikutuksista norppakannan tilaan Saimaan alueen eri osissa sekä aikuisten norppien että kuuttien osalta, Kirjavainen täsmentää."

Työn yhteydessä järjestetään muun selvitystyön ohella alueellisia keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia saimaannorpan esiintymisalueella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Animalian vuoden eläinvastaisuuspalkinto ministeri Jari Lepälle – syynä EU:n vieraslajiasetuksen tulkinta

Kärnä arvostelee Lepän lyijykielteistä kantaa metsästyksessä

Jari Leppä luopui lyijystä metsästyksessä: "Vaikuttaa myös lapslykkyyn"