LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Lämpötila jää tänään alle 15 asteen – etelässä voi sataa rakeita

Lapissa voi olla jopa 20 lämpöastetta, itärajalla 10.
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Raekuurot ovat jälleen mahdollisia Etelä-Suomessa.

Päivä valkeni tänään viileänä ja pilvisenä.

Yöllä maan keskivaiheilla liikkuneet sateet siirtyvät päivää kohden Etelä-Suomeen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Antti Jylhä-Ollilan mukaan Lounais- ja Varsinais-Suomeen on ennustettu vesikuurojen lisäksi satunnaisia rae- ja ukkoskuuroja.

Lämpötilat jäävät ennusteiden mukaan laajalti alle 15 asteen. Puuskainen ja viileä koillistuuli viilentää säätä entisestään.

Kylmintä säätä on luvassa itärajan tuntumaan, jossa jäädään jopa 10–11 asteeseen. Korkeimmalle elohopea kohoaa Lapissa, jonne on ennustettu lähes 20 astetta.

Heinäkuun toinen viikko jatkuu näillä näkymin viileänä viikonloppuun saakka. Maanantain jälkeen rakeita ja ukkosia ei tosin enää näy ennusteissa. Tuulet laantuvat, mutta sää on yhä pilvinen.

Tiistaina ja keskiviikkona lämpötilat alkavat aavistuksen nousta varsinkin Pohjanmaan seudulla. Idässäkin elohopea voi nousta 13–15 asteeseen.

Kuitenkin jo torstaina Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Suomeen virtaa koillisesta uudelleen kylmää ilmaa. Perjantain vastaiselle yölle on ennustettu jopa hallaa.

"Jos yö on selkeä ja pilvetön, suurimmassa osassa maata on hallanvaara", Jylhä-Ollila sanoo.

Halla on Suomen kesässä harvinaisuus muttei ennenkuulumatonta. Jylhä-Ollilan arvion mukaan hallaa esiintyy heinäkuussa noin joka kymmenes vuosi.

Aiheet raekuuro
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gammayökkösen toukkia löytynyt öljykasvipellolta Parikkalassa

Mansikkasato säästyi raekuuroilta: “Sitten, kun rae on sentin kokoista, kyllä se rikkoo marjat”

Elohopea pysyy alamaissa, taivaalta voi tulla lunta, räntää tai rakeita