Ympäristö

Sinilevän määrä järvillä on ajankohtaan nähden vähäinen – merillä tilanne on eri

PIntakukintojen runsastuminen järville on Syken asiantuntijan mukaan epätodennäköistä.
Juho Leskinen
Sinilevä kiusaa uimareita.

Sinilevän määrä merialueilla on lisääntynyt ja levää on laajalti, arvioi Suomen ympäristökeskus (Syke).

Syken valtakunnallisen leväkatsauksen mukaan myös pintakukintoja on havaittu. Tiedot perustuvat muun muassa satelliittitulkintoihin ja Rajavartiolaitoksen lentäjien havaintoihin.

Sinilevää on havaittu laajalla alueella Suomenlahden länsiosissa sekä Itämeren pohjoisosassa ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Suomenlahden länsiosissa Hangon etelä- ja länsipuolilla on vähäisiä pintaesiintymiä.

Suomen rannikolta on ilmoitettu sinilevähavaintoja Järvi-meriwiki-verkkosivulle paikoitellen Suomenlahdelta, Saaristomereltä ja Selkämereltä.

Järvillä sinilevää on ajankohtaan nähden vähän, selvästi vähemmän kuin viikko sitten. Pintakukintojen runsastuminen järvillä on Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvisen arvion mukaan epätodennäköistä, jos epävakaa sää jatkuu.

"Mikäli viileähkö ja tuulinen sää jatkuu, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys pysyy pienenä", Järvinen sanoo tiedotteessa.

Järvissä pintavesien lämpötilat ovat keskiarvoa 2–4 astetta viileämmät. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 16–18 astetta ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 14–16 astetta. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat pääosin alle 15 astetta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lämpö toi levät järviin – tarkista, onko mökkirannallasi jo havaittu levää

Eteläisille merialueille luvassa runsaasti sinilevää – "Jos sinilevistä ei pidä, kannattaa toivoa kesälle lumisadetta"

Sinileväkukintojen riski on kesällä Suomen merialueilla huomattava – sää ratkaisee lopullisen levätilanteen