Ympäristö

Miksi tienvarsia niitetään, vaikka monimuotoisuutta halutaan lisätä? Ely-keskus paljastaa syyn

Kauniisti kukkiva tienvarsi ei välttämättä kerro lajien runsaudesta.
Jaana Kankaanpää
Maanteiden varsia niitetään pitkin kesää. Kuvituskuva.

Säännöllinen niitto hyödyttää lajeja estämällä vesakoitumista ja parantamalla niittylajiston elinoloja, tiedottaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Kun tienvarren kasvillisuus pysyy matalana eikä pusikoidu, se tarjoaa turvasatamia harvinaistuneille kasvi- ja hyönteislajeille.

On väärin olettaa, että värikäs ja runsaasti kukkiva tienvarsi on yksioikoisesti monimuotoinen. Tiedotteessa huomautetaan, että kauniisti kukkiva lupiinikasvusto ennustaa tuhoa arvokkaille kasveille viemällä elintilaa kotimaisilta tienvarsikasveilta.

"Kun vieraslajit sopeutuvat uusiin olosuhteisiin ja leviävät voimakkaasti, ne voivat uhata alkuperäisen luonnon monimuotoisuutta", Varsinais-Suomen ely-keskus muistuttaa.

Lupiinin torjuntaan sopii tiedotteen mukaan kaksinkertainen niitto. Ensimmäinen kerran niitto tehdään ennen juhannusta ja toisen kerran elokuussa. Tämä estää lupiinin siementen kypsymisen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tienvarsien niittäminen jakaa mielipiteet, mutta perhosille niittäminen sopii – perhostutkija: "Vaikka maantien piennar ei kuulosta hääppöiseltä elinympäristöltä, perhosille se kelpaa"

Pientareet ovat hyönteisille elintärkeitä: "Pajuja ja voikukkia ei kannata niittää"

Saimaan lauttaliikennettä ei pidä heikentää