Ympäristö

Miksi tienvarsia niitetään, vaikka monimuotoisuutta halutaan lisätä? Ely-keskus paljastaa syyn

Kauniisti kukkiva tienvarsi ei välttämättä kerro lajien runsaudesta.
Jaana Kankaanpää
Maanteiden varsia niitetään pitkin kesää. Kuvituskuva.

Säännöllinen niitto hyödyttää lajeja estämällä vesakoitumista ja parantamalla niittylajiston elinoloja, tiedottaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Kun tienvarren kasvillisuus pysyy matalana eikä pusikoidu, se tarjoaa turvasatamia harvinaistuneille kasvi- ja hyönteislajeille.

On väärin olettaa, että värikäs ja runsaasti kukkiva tienvarsi on yksioikoisesti monimuotoinen. Tiedotteessa huomautetaan, että kauniisti kukkiva lupiinikasvusto ennustaa tuhoa arvokkaille kasveille viemällä elintilaa kotimaisilta tienvarsikasveilta.

"Kun vieraslajit sopeutuvat uusiin olosuhteisiin ja leviävät voimakkaasti, ne voivat uhata alkuperäisen luonnon monimuotoisuutta", Varsinais-Suomen ely-keskus muistuttaa.

Lupiinin torjuntaan sopii tiedotteen mukaan kaksinkertainen niitto. Ensimmäinen kerran niitto tehdään ennen juhannusta ja toisen kerran elokuussa. Tämä estää lupiinin siementen kypsymisen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Merimetsot ja Ely-keskus estämässä Rauman satamalaajennuksen – raumalaiset tekivät kuntalaisaloitteen merimetsojen häätämiseksi

Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmistui: Luonnonsuojelulle merkittävä lisärahoitus

Suomelle 20 suositusta torjua rasismia ja suvaitsemattomuutta – lisää resursseja yhdenvertaisuusvaltuutetulle