Ympäristö

Helsingin kirjastot lainaavat roskapusseja ja -pihtejä rantojen siivoojille – tavoitteena putsata 130 kilometriä rantaviivaa

Siivouskampanja jatkuu vuoteen 2021 asti.
Jaana Kankaanpää
Satakolkyt-kampanjan tarkoituksena on saada 130 kilometriä pääkaupungin rantaviivaa siivottua. Kuva ei liity juttuun.

Helsingin rantaviivasta on Satakolkyt-nimisen hankkeen avulla siivottu noin kymmenesosa.

Sivulla satakolkyt.fi on avattu interaktiivinen kartta, joka kannustaa kaupunkilaisia siivoamaan koko Helsingin 130 km pitkän Itämeren rantaviivan roskista. Siivoamaton rantaviiva näkyy kartalla punaisena.

Rannansiivoajaksi voi ryhtyä kuka tahansa. Tällöin rannan väri muuttuu ensin oranssiksi. Kun ranta on siivottu, rannan väri kartalla muuttuu vihreäksi ja siivoaja tai siivousporukka saa halutessaan nimensä näkyviin kartalle.

Siivoamiseen tarvittavat roskapihdit ja roskapussit voi hakea lainaan kartalla näkyvistä kirjastoista. Kartalle saa näkyviin myös rannoilla olevat suuret jäteastiat, joihin kerätyt roskat voi jättää. Tarvittaessa kaupunki myös hakee talkooroskat erikseen pois.

Kartalla näkyvät myös rannalla kävellyt askelet.

”Tavoitteemme on paitsi saada siivottua rantoja, myös innostaa ihmisiä nauttimaan ulkoilusta tällä upealla Itämeren rantaviivallamme”, kertoo Satakolkyt-hankkeen koordinaattori Eeva Puustjärvi.

”Roskia keräämällä haluamme suojella Itämerta, sillä suuri osa rannoilla lojuvista roskista päätyisi lopulta mereen."

Siivouskampanja jatkuu vuoteen 2021 asti, mutta rannat on siivottava joka vuosi uudestaan, sillä siivottu ranta säilyy kartalla vihreänä vain 3 kuukautta.

Lue lisää

Hyveposeeraus huipussaan

Sauli Brander Kangasalta valittiin Itämeren ympäristöystävällisimmäksi viljelijäksi – "Tilalla sovelletaan lähestulkoon kaikkia ympäristön kannalta suositeltavia maatalouskäytäntöjä"

Lohenpoikasia havaittiin viime vuotta enemmän Tornion- ja Simonjoessa

Itämeren tuulet ja vedet