Ympäristö

Kuutin pelastusoperaatio käynnistyi 3-vuotiaan Tuomaksen havainnosta – katso video sairaan eläimen pyydystämisestä

"Meistä on hauska ajatella että norppa tuli pyytämään meiltä apua", pohtii Mai Laaksonen, jonka perheen mökkilaiturin luokse sairas kuutti ui.
Mai Laaksonen
Sairas saimaannorpan kuutti vietiin Puumalasta hoitoon viime viikolla. Jutta Niemi soutaa, keskellä eläinlääkäri Anu Korpikallio ja haavin kanssa kuuttia kiinni ottava eläinlääkäri Jake Kukowski.

Ensimmäisen havainnon sairaasta saimaannorpan kuutista teki viime viikolla Puumalassa Etelä-Savossa kolme- ja puolivuotias Tuomas. Hän havaitsi uivan eläimen perheensä mökkilaiturin vieressä.

"Olimme lähdössä vieraidemme kanssa veneilemään ja sanoimme lapsille, että voidaan nähdä norppa. Tuomas sanoi saman tien, että tuossahan se ui", kertoo Mai Laaksonen MT:lle.

Kuutti ui Laaksosen mukaan aivan lähelle laituria, mikä sai joukon ensin innostumaan. Nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että jotain oli vialla.

"Se ui aivan liian lähelle laituria. Lisäksi se ui oudosti, aivan kuin koira, koko ajan pinnalla eikä sukeltanut."

"Se ui kuin isokoskeloperhe, aivan rantaviivaa myöden", Laaksonen vertaa. "Siitä näki aivan selvästi, että kaikki ei ollut hyvin."

Laiturin luota kuutti lähti kiertämään kapeaa niemeä, jolla Laaksosten mökki sijaitsee. 150 metrin päässä se katosi laiturilla seisseiden näkyvistä.

Laiturilla seisseet eivät jääneet ihmettelemään tilannetta tumput suorina vaan lähtivät saman tien veneellä etsimään kuuttia.

"Kuutti kiersi niemen selvästikin etsien rantautumispaikkaa ja se nousi vaivalloisen näköisesti rantakalliolle ja jäi siihen makaamaan silmät kiinni", Laaksonen kertoo.

Laaksoset pääsivät soutuveneellä muutaman metrin päähän eläimestä.

"Totesimme, että eläin on sairas ja meidän pitää siitä ilmoittaa jonnekin. Yritimme saada ihmistä kiinni ensin kolmestakin eläinsuojeluyhdistyksestä, mutta kun kummastakaan ei vastattu, soitimme 112:een."

Hätäkeskus neuvoi Laaksosia jäämään paikalle vahtimaan norppaa ja odottamaan viranomaisen yhteydenottoa tuntemattomasta numerosta. Hyvin pian Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela soitti Laaksoselle.

Hän pohti, mitä vaikealta tuntuvassa tilanteessa voisi tehdä. "Lähetin hänelle kuvat tilanteesta."

Myös Lappeenrannan eläinsuojeluyhdistyksen luonnoneläinvastaava Mirkka Nousiainen otti yhteyttä Laaksoseen.

Kahden ja puolen tunnin aikana soitettiin lukematon määrä puheluita, Laaksonen kertoo. Koko tämän ajan hän oli miehensä Pekka Laaksosen kanssa vahdissa norpan luona.

"Lapset oli tässä vaiheessa viety rannalle, jotta kuutille taattiin rauha", Laaksonen kertoo

"Lopulta paikalle saapui Piitsniemeen autolla kaksi eläinlääkäriä. He olivat matkalla soittaneet paikalle myös ystäväperheen pojan Kasperi Torpan."

Ennen pelastusoperaation alkua paikalle odotettiin vielä palokuntaa. Koska apua ei lopultakaan tullut, eläinlääkärit Anu Korpikallio ja Jake Kukowski päättivät ryhtyä pelastustoimiin itse.

"Kukowski ryhtyi haalimaan apuvälineitä, ja annoimme heille suurimman haavin mikä meillä oli. Tyttäremme Jutta souti heidät veneellämme eläimen luokse ja Kukowski pyydysti kuutin haavilla. Sen jälkeen Korpikallio hyppäsi rannalle ja heitti sen päälle pyyhkeen, jotta se ei pelkäisi. Sen jälkeen hän nappasi kuutin haavista pyyhkeineen syliinsä."

Korpikallio nousi rannasta jyrkkää kalliota ylös ja ojensi pyyhkeeseen kietomansa kuutin ylhäällä odottaneelle Kasper Torpalle.

Pelastusoperaation voi nähdä oheisesta videosta, jonka Pekka Laaksonen kuvasi muutaman metrin päästä toisesta veneestä.

Kuutin matka eteenpäin Laaksosten mökiltä jatkui autokyydillä. Norppa-ambulanssina toimi Kasperi Torpan perheen auto, jonka peräkontissa Torppa itse matkasi kuutin kanssa tämän kotiin.

"Kun auto oli lähdössä pihasta, Tuomas vielä vilkutti sille perään ja kannusti kuuttia tulemaan pian takaisin."

Torpan kotitalon pihassa kuutti vietti yön asiantuntijoiden ohjeiden mukaan rakennetussa turvapaikassa. Siinä eläin myös lääkittiin.

Seuraavana päivänä Torppa kuljetti eläimen Helsinkiin Korkeasaaren eläintarhassa sijaitsevaan villieläinsairaalaan. Siellä sitä hoidetaan ainakin ensi viikkoon asti.

Sunnuntaina sen voinnin kerrottiin jo kohentuneen.

"Olen lukenut, että tämä saattoi olla ensimmäinen saimaannorpan kuutti kahdeksaan vuoteen, joka on onnistuttu toimittamaan elossa Villieläinsairaalaan hoitoon", Laaksonen kertoo.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela arvioi STT:n haastattelussa viime viikon torstaina, että kuutilla todetut vammat voisivat johtua takertumisesta kalaverkkoon.

Saimaannorppien suojelemiseksi verkkokalastus haluttaisiin kieltää koko saimaannorpan levinneisyysalueella ympärivuotisesti. Tätä vaativa kansalaisaloite keräsi parissa vuorokaudessa eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Vaikka käsittelyyn edellyttävä määrä on tämän jälkeen ylittynyt nyt jo 25 000 nimellä, Laaksonen kannustaa kaikkia sen allekirjoittamiseen. Aloite on nähtävissä ja allekirjoitettavissa Kansalaisaloite.fi-palvelussa.

Lue lisää:

Saimaannorpan kuutti toipuu Korkeasaaressa omassa rauhassa: "Allashuoneessa ei käy kuin hoitaja hoitotoimenpiteiden takia"

Puumalasta löydetty sairas saimaannorppakuutti voi hyvin Korkeasaaren villieläinsairaalassa – "Siellä se polskii ihan norpan tavoin"

Saimaannorpalla kaksi uhkaa: kalanpyydyskuolleisuus ja ilmastonmuutos

Saimaalle verkkokieltoa vaativa aloite etenee eduskuntaan – 50 000 nimeä alle kahdessa vuorokaudessa

Lue lisää