Ympäristö

Lukijalta: Jo yksikin leikkaamaton ja valvomaton kissa voi paisua isoksi populaatioksi – Suomessa on tuhansia populaatiokissoja

Jos vapaana liikkuva kissa tappaa rauhoitetun eläimen, omistaja vastuussa on kissansa toiminnasta.
Kari Salonen
Kissoista on huolehdittava niin, että niillä on turvallinen ja sovelias ympäristö. Jos kissa pääsee lisääntymään salaa, pentujen kohtalo on usein kova.

Kissojen vapaa ulkoilu herättää paljon tunteita.

Näissä keskusteluissa on syytä ottaa huomioon muutama lain määrittelemä seikka. Eläinsuojelulaissa omistajalta edellytetään eläimestä huolehtimista siten, että eläimellä on turvallinen ja sille sopiva ympäristö.

Eläimen on myös saatava riittävästi sille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta sen tarvitsemaa hoitoa. Eläimen hyvinvointi on tarkastettava riittävän usein.

Vaikka lakia tulkitaan monella tapaa, on selvää, että myös vapaana ulkoilevan kissan kunnosta, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista on huolehdittava.

Oma piha-alue voi olla kissalle turvallinen ympäristö. Jos kissa ei ole pihassa pysyväistä sorttia tai piha-alueella kulkee paljon petoeläimiä, voi miettiä, onko ulkoilu kissalle turvallista ilman esimerkiksi ulkoilu­tarhaa.

Maaseudulla vapaana ulkoilevat kissat huolehtivat toki esimerkiksi hiirikannasta, mutta myös hiirikissan hyvinvoinnista ja turvallisuudesta on huolehdittava lain edellyttämällä tavalla.

Toistuvat kiimat ja raskaudet eivät sinällään edistä kissan hyvinvointia, tautiriskistä puhumattakaan. Jos pentueita syntyy, myös kaikki syntyneet pennut ovat oikeutettuja turvalliseen ja ympäristöön sekä hyvään ja riittävään hoitoon.

Myös luonnonsuojelulakia on noudatettava. Lain mukaan kaikki linnut ovat rauhoitettuja pesimäaikaan. Jos vapaana liikkuva kissa tappaa rauhoitetun eläimen, omistaja vastuussa on kissansa toiminnasta.

Luvattomasta tappamisesta rangaistuksena on lajin korvausarvon valtiolle maksaminen, joissakin tapauksissa myös sakko.

Eläinsuojelullisesti ehdottomasti suurin kissaongelma syntyy tällä hetkellä tuhansista populaatiokissoista, jota kukaan ei tunnusta omakseen.

Populaatiokissojen alkuperä on usein esimerkiksi leikkaamaton ja valvomaton kotikissa. Kissa voi tehdä vuodessa useammankin pentueen, ja kissanpentu voi tulla sukukypsäksi jo muutaman kuukauden ikäisenä.

Yksikin valvomaton pentue tai karannut kissa voi tarkoittaa isoa populaatiota jo parin vuoden aikana. Tämä on tuhoisaa paitsi kissoille itselleen myös ympäröivälle luonnolle. Tällaisten ongelmien synty olisi hyvin yksinkertaisesti estettävissä – huolehtimalla kissoista siten, kuin laissa edellytetään.

Minna Hölttä

SEY:n eläinsuojeluneuvoja

Valkeakoski

Lue kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Täällä hiiret eivät juhli! #maatalonkissa-kuvat valtasivat sosiaalisen median ja kuohuttivat keskustelua – kissa on yhä monelle tilalle hyötyeläin

Kaikki eivät pääse pakkasta pakoon: Eläinsuojelujärjestö kehottaa auttamaan tuntematonta kissaa nopeasti

Ihmiset haluavat auttaa Lapin vetokoiria – SEY kehottaa pohtimaan eläinbisnestä

Eläinsuojelujärjestöt vaativat kissoille pakollista rekisteröintiä kissakriisivetoomuksessaan – Ministerin avustaja: Ei toteudu tämän hallituksen aikana