Ympäristö

Itämerellä laaja levälautta – järvillä tilanne normaali

Pintavedet ovat hieman keskimääräistä viileämpiä, mikä hillitsee levien kasvua.

Itämeren pääaltaalla on havaittu laaja levälautta. Lautta sijaitsee Gotlannin pohjoispuolella ja ulottuu Ahvenanmaalle asti. Levää on havaittu jonkin verran Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren rannikoilla, mutta kukinnot eivät ole runsaita.

Sään jatkuessa tyynenä sinilevät nousevat pintaan. Tällöin merellä liikkujat voivat selvästi havaita yhtenäisen leväkukinnan.

Järvillä levää on havaittu 37 valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti levää oli 12 havaintopaikalla.

Kaakkois-Suomessa, Hämeessä ja Uudellamaalla sinilevää on havaittu hieman keskimääräistä runsaammin. Muilla havaintopaikoilla leväkukinnot ovat olleet keskimääräistä vähäisempiä.

Viileä ja epävakainen sää hidastaa levän kasvua sisävesillä. Tällä hetkellä järvien pintavesien lämpötilat ovat yhdestä kolmeen astetta viileämpiä kuin tyypillisesti elokuun alussa.

"Mikäli sää lämpenee ja tulee tyyntä, sinilevä voi vielä runsastua järvillä. Tyypillisesti sinilevää tavataan järvillä runsaimmin juuri tähän aikaan vuodesta, elokuussa", ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rautalampi-järven kalakuolemiin ilmeisesti useita syitä – matalan järven lämmin vesi ja runsas sinilevä mahdollisia aiheuttajia

Viileä ja tuulinen sää hillitsi sinileviä

Tuulisella säällä myrkyllinen bakteerikasvusto sekoittuu veteen – vesilasi kertoo, kannattaako rantaa varoa