Ympäristö

Video: Siilille maistuu kissanruoka omakotitalon pihalla – "Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa"

Kukaan ei tiedä siilien tarkkaa määrää Suomessa, mutta monet merkit osoittavat niiden määrän vähentyneen.

Hyvinkään Rääkänpäässä asuvan Veikko Lindholmin piha on siilien paratiisi.

"Pidän siileille säännöllisesti evästä ja juotavaa. Parhaimmillaan pihalla käy syömässä 4–5 siiliä kerrallaan."

Lindholmin noin tuhannen neliön tontilla piikkipallerot viihtyvät erityisesti tuijarykelmän ja tuijien ympärillä kasvavien matalien havujen suojassa.

Siilit viihtyvät rauhallisessa ympäristössä.

"Siilien ei tarvitse lähteä kauas, kun piilopaikka on metrin päässä. Havut alkavat heilua, kun siilit haistavat ruuan."

Lindholm on ruokkinut siilejä keväästä syksyyn noin 10 vuoden ajan. Ruokintakausi alkaa, kun siilit kaivautuvat talvipesistään.

"Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa."

Lindholmin siilibaarin ruokalistaan kuuluu kissanruokaa. Vedellä kostutettu mirrinmuona maistuu siileille. Lisäksi puutarhan pikku vieraille on tarjolla vettä juotavaksi.

Pihassa elelee Lindholmin arvion mukaan usean sukupolven siilejä, sillä ruokakipoilla käy kaikenkokoisia piikikkäitä.

"Niiden tarkka määrä olisi hauska tietää, mutta se vaatisi siilien merkitsemistä, enkä halua tehdä sellaista."

Siilien elämää tarkkailemalla niiden luonne-erot käyvät selviksi. Esimerkiksi pihan leikkimökin alla asustaa pieni siili, joka joutui pitkään väistämään, kun isompi siili tuli samaan aikaan syömään.

"Se on mahtavan kokoinen siili, se röhnöttää koko ruokalautasen päällä. Pikkusiili ratkaisi ongelman aikaistamalla omaa ruoka-aikaansa, jotta se pääsee syömään rauhassa."

Lindholmin pihan kaltaiset, siileille sopivat ympäristöt ovat harvinaistumassa.

Tänä vuonna esimerkiksi Helsingin Sanomat, Yle ja Aamulehti ovat kirjoittaneet siilien määrän vähenemisestä. Millään taholla ei ole tarkkaa tietoa siilien määrästä Suomessa, ja arvot siilien vähenemisestä perustuvat kansalaishavaintoihin.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin luonnonvaraisten eläinten hoidon ja suojelun koordinaattoril Marija Wallden kertoo Aamulehdelle, että siilin turvapaikka on omakotitaloalue, jossa on sopivaa kasvillisuutta ja ruokaa sekä mahdollisesti asukkaita, jotka tarjoavat ruokaa, juomaa ja pesän.

Yle kirjoittaa, että siilikiikarissa.fi-sivustoa ylläpitävä Tiina Kinnunen arvelee siilien vähentyneen.

Kinnunen on seurannut siilikantaa toistakymmentä vuotta.

Hänen mukaansa ihmiset kertovat siilejä olevan tutuilla ruokintapaikoilla nyt selvästi aiempaa vähemmän.

Riihimäkeläinen siilien ystävä Annulii Koponen huomauttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että siilien hoitaminen on sitovaa puuhaa.

”Siili saattaa esimerkiksi stressaantuessaan pudottaa piikkinsä. Mitä vähemmän ne hoidon aikana tottuvat ihmisiin, sen parempi.”

Lue lisää